menu sluiten

lezingen & gesprekken 

cepezed blijft realistisch door te luisteren naar andere geluiden. We weten dat wij niet alle wijsheid in pacht hebben. Voor de lezingen zijn onder meer een filosoof, architectuurhistoricus en kunstenaar te gast. In de gesprekken reflecteren we 1 op 1 op belangrijke thema's van de toekomst. Zoals materiaal en de bouwketen, maar ook minder tastbare thema's als inspiratie en het ideale team.

jan pesman & alexandra runcan  

De ontwerpen van cepezed - uitvinderig, licht, losmaakbaar - zijn schatplichtig aan ontwerpers als de Fransman Jean Prouvé (1901-1984). Geen ontwerp waar dit zo tastbaar is als bij de twee (z)onder een kap in de Delftse Tanthof. Aan de keukentafel van de rechter woning delen cepezed-partner Jan Pesman (73) en cepezed-architect Alexandra Runcan (28) hun fascinatie voor Prouvé.

Lucas van der Wee

jacob voorthuis  

Werken aan een duurzame toekomst is makkelijker gezegd dan gedaan. Jacob Voorthuis beantwoordt in zijn lezing de vragen die bij dit streven oppoppen. Hoe kijk je naar iets dat er nog niet is en hoe doe je dit samen? Waar relateer je een toekomstbeeld aan? Welke fouten kun je maken en wat betekent niets doen? Aanmodderen is bij hem niet negatief, integendeel. Het is het fundament waarmee we de complexiteit van het vraagstuk te lijf kunnen. Het is de basis van de menselijke veerkracht.

Lucas van der Wee

paddy sieuwerts & andré kempe  

Wie over de grens aan opdrachten werkt, stuit onvermijdelijk op cultuurverschillen. Paddy Sieuwerts ging hierover in gesprek met André Kempe. Samen met Oliver Thill richtte André in 2000 in Rotterdam Atelier Kempe Thill op. André en Oliver groeiden op en studeerden in Oost-Duitsland, voor en net na de val van de muur, wat hun interesse in cultuurverschillen deels verklaart.

door Frank Hanswijk & lucas van der wee

ienke kastelein  

Beeldend kunstenaar Ienke Kastelein deelt haar fascinatie voor wunderkammers met ons. In een caleidoscopische lezing maakt zij duidelijk dat het fenomeen wunderkammer een schier eindeloze reeks associaties kan opleveren. Niet voor niets luidt de ondertitel van de lezing ‘gleaning images, texts and quotations’. Ienke sprokkelde plaatjes, teksten en citaten voor ons.

lucas van der wee

menno rubbens & maarten haajer  

Menno Rubbens (cepezedprojects) ging met Maarten Hajer (Urban Futures Studio) in gesprek over het gebruik van staal versus biobased materiaal en andere complexe keuzes die invloed hebben op de toekomst. Die toekomst is onzeker concluderen ze, maar dat is niet per se erg.

door Dinand van der Wal & Lucas van der Wee

véronique patteeuw  

Architectuurhistoricus Véronique Patteeuw koppelde een aantal architectonische experimenten - Eleanor Raymonds Dover Sun House, Buckminster Fullers Drop City, Jourda Perraudins Maison Serre - aan de oprichting van de Club van Rome. We hielden er het inspirerende gevoel aan over dat we met cepezed op de goede weg zijn.

lucas van der wee

ronald schleurholts & esther mollema  

cepezeds kit of parts-architectuur blijkt behoorlijk toekomstbestendig, maar geldt dat ook voor onze bedrijfscultuur? Ronald Schleurholts (cepezed-partner) sprak met onderzoeker en adviseur Esther Mollema over de ideale teamsamenstelling en het omgaan met verschillen.

peter van assche  

Architect Peter van Assche breekt een lans voor verandering in de bouwwereld. Omdat het in zijn ogen niet om een paar praktische keuzes gaat, maar om een complete cultuurverandering, kijkt hij kritisch naar een opgave en naar het materiaal dat hij kiest. Zo nodig produceert of ontwikkelt hij een project of product zelf. Veel parallellen dus met cepezed, maar ook genoeg interessante verschillen.

Lucas van der wee

Jan Houtekamer & Willem Neeleman  

Waarom is de fragmentatie in de bouw problematisch? Hoe verbeter je de omgang met interfaces? Biedt de 'woningfabriek' oplossingen in dit kader? En valt er iets te leren van de autoindustrie?‌ Deze en andere vragen kwamen aan de orde in het gesprek tussen Jan Houtekamer, directeur van cepezedbouwteam, en bouwprocesinnovator Willem Neeleman (Tardis Innovations).

door Noud van Alphen & Lucas van der Wee

Det van Oers & sjarel ex  

Soms loopt interieurontwerper Det van Oers tegen grenzen aan. De grenzen van haar vakgebied bijvoorbeeld, of de grenzen van het voorstelbare. Haar gesprek met Sjarel Ex meandert - leve de zigzagkoers - van paternosters via Carlo Scarpa naar historische poppenhuizen en terug, waarbij steeds het principe van de grens wordt onderzocht. Det van Oers geeft binnen cepezed leiding aan cepezedinterieur, Sjarel Ex is voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2004-2022).

door aad hoogendoorn & lucas van der wee