menu sluiten

Bouwen aan een circulaire toekomst

Dat het Rijksvastgoedbedrijf de klimaatdoelstellingen voor 2050 serieus neemt, blijkt alleen al uit de aanstelling van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. In het handboek ‘Bouwen aan een circulaire toekomst’ verzamelde het Transitieteam team praktische informatie en inspirerende voorbeeldprojecten. Een daarvan is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.

pionieren, ontdekken en durven
In het voorwoord van ‘Bouwen aan een circulaire toekomst’ concludeert Annet Bertram, directeur-generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk, dat circulaire bouw ‘echt met een opmars bezig is’, al is het nog altijd een zaak van ‘pionieren, ontdekken en durven’. Laat dit laatste nu precies zijn wat cepezed graag doet, zoals met de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam bijvoorbeeld. Dit gebouw bood vijf jaar onderdak aan de Amsterdamse rechtbank, maar is geheel demontabel en remontabel waardoor het nadien zijn waarde behield. Momenteel staan de losse onderdelen opgeslagen, in 2023 gaat het dienstdoen als een onderwijs- en bedrijfsverzamelgebouw op het Science Park van Enschede.

financiële plaatje
Het ingewikkeldste en meest spannende aan de Tijdelijke Rechtbank was misschien nog wel het financiële plaatje. De Tijdelijke Rechtbank is aangenomen als een Design, Build, Maintain en Remove (DBMR)-opdracht, waarbij het gelegenheidsconsortium DPCP (cepezedprojects een aannemer Du Prie) het financiële risico droeg. ‘Het Rijksvastgoedbedrijf kreeg weliswaar een korting gebaseerd op de restwaarde’, legt Menno Rubbens van cepezedprojects in ‘Bouwen aan een circulaire toekomst’ uit, ‘maar DPCP kreeg de garantie dat het na vijf jaar eigenaar zou worden van alle bouwmaterialen’.

grootste winst
De Tijdelijke Rechtbank werd gedemonteerd in opdracht van Lagemaat BV, waarmee er begin 2022 dus nog een bedrijf betrokken raakte. Rubbens beschouwt dit als ‘misschien wel onze grootste winst’. Lagemaat verplaatste het ook en bouwt het volgend jaar weer op in Enschede. Rubbens: ‘We streven naar efficiëntie door te ontwerpen en bouwen met prefab elementen: een kit-of-parts. Zo wordt verspilling voorkomen. Dat het concept bovendien voor andere aannemers een werkzame optie is, is uniek en zet de nieuwe standaard voor circulair ontwerpen en ontwikkelen.’

Bouwen aan een circulaire toekomst  


De publicatie ‘Het Rijksvastgoedbedrijf – Bouwen aan een circulaire toekomst’ licht de strategie van het Rijksvastgoedbedrijf toe ten aanzien van circulariteit op portefeuilleniveau, Koers Circulair, en geeft via ruim tien artikelen een mooi beeld van circulair bouwen in verschillende soorten projecten. Afgelopen jaren is er veel geëxperimenteerd en ontwikkeld. Van renovatie, nieuwbouw en sloop tot beheer.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000