Onderzoek wijst uit dat de architectuur van ziekenhuizen veel invloed heeft op de gesteldheid van patiënten en personeel én dat hier met de juiste keuzen nog een wereld te winnen is. Dit was dan ook precies de insteek bij het ontwerp van het nieuwe Bravis ziekenhuis in Roosendaal.
planten & bomen
Daglicht en frisse lucht zijn in een ziekenhuis bijvoorbeeld extra belangrijk, net als een menselijke maat en je goed kunnen oriënteren. Maar patiënten knappen vooral op van zicht op planten en bomen, zo is gebleken. Bij zorgmedewerkers vermindert zicht op ‘groen’ de stress en het ziekteverzuim. Heel fijn dus, dat het nieuwe Bravis middenin een - eveneens nieuw - landschapspark is gesitueerd, genaamd De Bulkenaar.
zichtassen
Zichtassen zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp, zodat het landschap niet ‘verdwijnt’ als je eenmaal binnen bent. De klaverbladvormige plattegrond en de indeling van de vleugels garandeert vanuit alle patiëntenkamers maximaal zicht op planten en bomen en extra veel daglicht. Het landschapspark loopt tot aan de gevels en de beplanting wordt zelfs ‘doorgetrokken’ tot in het hart van het gebouw en van de vleugels.
bravis: snel beter worden in een park
patio’s
De vleugels krijgen een weelderig begroeide bospatio, een patio met bewegend water en een intieme ‘landschapspatio’. De beplanting en inrichting ervan zorgen voor dynamiek: zij trekken vogels en insecten aan en weerspiegelen het weer en de seizoenen. Zo is het uitzicht elke dag anders. Hetzelfde geldt voor de groene, lage daken met sedum en wilde bloemen, waar hogere verdiepingen op uitkijken. Een daktuin wordt speciaal ingericht voor jonge patiënten en hun ouders.
tuinen
In de directe buitenruimte van het ziekenhuis komen drie tuinen: een parkterras bij het restaurant, een beeldentuin met fraai uitgelichte sculpturen, en een ‘beweegtuin’, waar patiënten bewegingsvaardigheden trainen en een afgeschermd pleintje is voor balsport en yoga. Wadi’s bij de entree en parkeervelden vangen overtollig hemelwater op en voeren het langzaam af, wat De Bulkenaar verrijkt met biotopen voor vochtminnende dieren en planten. Zuilen met nestkasten, vleermuiskasten en insectenhotels doen in het park dienst als bewegwijzering.
cepezed werkt aan dit ontwerp binnen Team aan de Schie, een architectencombinatie met Vakwerk Architecten en cepezedinterieur. BoschSlabbers maakt het landschapsontwerp. De andere partners zijn Deerns (installaties, bouwfysica & duurzaamheid), ABT (constructie), en Multical (kostencalculatie).