menu sluiten

Case Tijdelijke Rechtbank: ‘Eigenlijk elk gebouw remontabel bouwen’

Leon van Woerkom

De demontage van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is in volle gang. Beelden van de demontage zijn te zien in deze video, waarin ook hoofdrolspelers Louise Attema (Rijksgebouwendienst), Irma Thijssen (RVO), Arend van de Beek (Lagemaat BV) en Menno Rubbens (cepezedprojects) ingaan op het unieke karakter van dit circulaire gebouw.

bijzonder circulair
“We hebben gekregen wat we wilden. En eigenlijk nog meer. We hebben een kwalitatief goed gebouw, tegen een aanvaardbare prijs gekregen. Circulariteit op een manier die toen nog heel bijzonder was en eigenlijk nog steeds bijzonder is,” aldus Louise Attema, die projectleider was namens de Rijksgebouwendienst.

over het ontwerp
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is een gebouw dat vijf jaar na de voltooiing nu afgebroken wordt, conform de eis. Het gebouw diende namelijk als tijdelijk onderkomen voor de rechtspraak in Amsterdam, gedurende de nieuwbouw van een groter onderkomen en de renovatie van het oude pand. De tijdelijkheid was niet af te zien aan het ontwerp, de uitstraling, noch aan beleving in het gebouw.
“We wilden voorkomen dat er heel veel materiaal en geld verspild zou worden. Dus vanuit het oogmerk van verspillen, is eigenlijk de oplossing gekomen om circulair te gaan,” aldus Attema. “Het was voor ons een verrassing dat deze oplossing die eruit gekomen is die zo ver gaat. En eigenlijk veel verder gaat dan we vijf jaar geleden al konden met elkaar.

de toekomst
“Dit gebouw is uniek, omdat het ontworpen is om uit elkaar te halen,” zegt Arend van de Beek van Lagemaat BV, die het gebouw zorgvuldig demonteert en toekomst ziet in deze manier van werken. “Over 30 á 40 jaar moeten we elke dag op deze manier aan het werk zijn in de sloopbranche.”
Lagemaat gaat het gebouw ook weer opbouwen in Enschede, waar Du Prie bouw & ontwikkeling de bouw op de locatie in Amsterdam deed. Volgens Menno Rubbens van cepezedprojects is dat het beste scenario. “Het is een gebouw dat door meerdere partijen kan worden geremonteerd. Daarmee garandeer je ook dat het in de toekomst nog een keer geremonteerd kan worden.”
“Eigenlijk moet ieder gebouw remontabel worden gebouwd en niet voor de sloop,” stelt Irma Thijssen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Bekijk beelden van de demontage en volledige interviews met de hoofdrolspelers in onderstaande video.

jannes linders
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000