Zo kopt Peter de Winter deze week zijn column op Bouwwereld.nl. De Winter doelt op het door cepezed ontworpen The Green House en op het artikel dat auteur Henk Wind er onlangs over schreef in het gelijknamige magazine.
Het tijdelijke paviljoen met restaurant, vergaderzalen en urban farming-kas dat kort geleden in Utrecht zijn deuren opende voor het publiek is zowel in ontwerp alsook de exploitatie volledig gebaseerd op het circulaire gedachtengoed. Onderdeel van dat gedachtengoed is zo min mogelijk materiaal in te zetten waarvan zo veel mogelijk hergebruikt.
Zo vormen bijvoorbeeld de oude glaspanelen van voormalige – door cepezed getransformeerde - Knoopkazerne nu de opvallende gebouwschil van The Green House.
Peter de Winter haalt daarover in zijn column aan: “Het staat er zo eenvoudig: gebouwd op hergebruik en circulariteit en bepaald door ruiten van een voormalige kazerne. En het ís ook eenvoudig, althans, voor een bureau als cepezed en een architect als Ronald Schleurholts. Dit bureau is volgens deze architect van nature al gewend om te denken in gebouwen als droog te monteren bouwpakketten en daarom is demontabel bouwen dan ook niet vreemd.”
Hij vervolgt: “En precies die vanzelfsprekendheid is voor mij níet vanzelfsprekend maar uitzonderlijk. Want ga maar na: de opdracht was ‘ontwerp een paviljoen met commerciële functies tussen de 200 en 1000 m² met een gebruiksduur van 15 jaar’, en dat je dát dan direct vertaalt naar een concept waarin je kiest voor toepassing van de spiegelende glaspanelen die aan de borstwering hingen van de glazenwasserbalkons van de voormalige Knoopkazerne. Dat is inventief denken met een hoofdletter I.”
Lees hier de column op: cepezed snapt wat circulair ontwerpen is.
En bekijk het hele artikel in de rubriek ‘Methoden & Technieken’ van Bouwwereld 05/2018: Circulair paviljoen ontworpen op herbouw