Terwijl minister Hugo de Jonge aan een pakket met regels werkt om de klimaatdoelen te halen, zocht Kirsten Hannema voor De Volkskrant alvast naar inspirerende voorbeeldprojecten. Zij kwam uit bij La-di-da architecten, Bureau SLA en cepezed: drie bureaus die ook zonder regels al duurzaam en toekomstgericht te werk gaan.
circulair bouwen
‘Tot puin vermalen is het goedkoopste’, zegt Menno Rubbens (cepezedprojects) tegen Kirsten Hannema. Daarom zou (direct) hergebruik verplicht moeten worden. Maar dat vereist een goede administratie, zodat je weet welk materiaal waar beschikbaar is, hoe constructieve elementen eerder belast zijn, en waar en hoe je het kan opslaan. Het vraagt ook om een andere manier van ontwerpen. In plaats van: 'waarmee zal ik mijn ontwerp maken', is de vraag voortaan: 'wat is er voorhanden, en wat kan ik daarmee?’
circulair centrum
Sloopbedrijf Lagemaat heeft zich ten doel gesteld hier meer kennis over te vergaren en die kennis te delen. Het haalde het voormalige Gelderse Provinciekantoor uit elkaar om er een in Heerde een circulair centrum van te bouwen naar ontwerp van cepezed. De betonnen vloerplaten, gevelelementen en stalen wenteltrappen, liggen nu nog als ‘een levensgroot lego-bouwpakket’ langs de A50, schrijft Hannema. 'Het sloopbedrijf vindt zichzelf opnieuw uit als oogster van bouwmateriaal.'
niet alleen staal
Ook de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam passeert in het Volkskrant-artikel de revue. cepezed gebruikte hier staal en glas, maar ‘gelukkig zijn de - strak vormgegeven - gebouwen van cepezed eenvoudig uit elkaar te schroeven’, schrijft Hannema. Gevolgd door een citaat van Menno: ‘Juist omdat die materialen veel CO2-uitstoot veroorzaken moeten we die zo veel mogelijk hergebruiken.’ Een ander voorbeeld van cepezed dat langskomt, is de deconstructie van het Zuiderstrandtheater, eveneens een samenwerking met Lagemaat. Dit Scheveningse theater wordt onderdeel van De Lievekamp in Oss.
radicale strategieën
Samen met de voorbeelden van La-di-da architecten (woning in Oosterwold, dijkhuis in Strijensas) en Bureau SLA (kunstenaarshuis in Rotterdam) fungeert het werk van cepezed hopelijk als opmaat voor verandering. Volgens Hannema zijn het in elk geval drie veelbelovende voorbeelden van nieuwe, radicale strategieën.
De Volkskrant: Een huis van hout of zelfs van hennep: duurzaam bouwen begint met plantaardig materiaal