Voor de University of Amsterdam ontwerpt cepezed op het Amsterdam Science Park een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw, specifiek bedoeld voor het delen van kennis over quantumfysica en -technologie. Het wordt een duurzaam, 'Paris-proof' gebouw, ondanks de complexe eisen voor de laboratoria en een totaal vloeroppervlak van maar liefst circa 13.000 m2.
atrium en tribunetuin
We ontwerpen dit multifunctionele, state of the art gebouw samen met Deerns, Tielemans en 4Building. Het gebouw krijgt een lichte, houten constructie voor de kantoren, kleine onderwijsruimtes en facilitaire ruimtes, entreezone en liften. Deze functies liggen rond een stevige, betonnen kern met de laboratoria en onderwijszalen. In totaal telt het gebouw 7 bouwlagen. Opvallende onderdelen in het ontwerp zijn het atrium, de dubbelhoge roulatieruimtes en de trapsgewijs oplopende daktuin. De belijning van deze 'tribunetuin' is afgeleid van de vloeiende vormen van quantumapparatuur.
paris proof
Duurzaamheid staat voorop bij LabQ. Het gebouw wordt ontwikkeld volgens de Paris Proof all-electric norm, een bouw- en ontwerpnorm die gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van Warmte Koude Opslag (WKO)-technologie en hernieuwbare energiebronnen, streeft de UvA met LabQ naar een energieneutraal gebouw met een lage impact op het milieu. Met de zogenoemde ‘whole life carbon’-aanpak is de inzet om de CO2-uitstoot over de hele levensduur van het gebouw laag te houden. Een andere belangrijke doelstelling is het creëren van flexibiliteit in gebruik, zodat er in de toekomst ingespeeld kan worden op ontwikkelingen zoals veranderend gebruik.
quantum-ecosysteem
LabQ wordt de thuisbasis van onderzoekscentrum QuSoft van de UvA (faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) en het Centrum Wiskunde & Informatica. De geavanceerde laseropstellingen in het gebouw komen tegemoet aan de ambities in hun quantumonderzoek. De focus ligt op de ontwikkeling van quantumapplicaties en ‘quantumsensing’. Het gebouw gaat ook ruimte bieden aan co-creatie en ‘fieldlabs’, waarin onderzoekers van de UvA nauw kunnen samenwerken met elkaar en externe partners en een brug slaan tussen fundamenteel quantumonderzoek en de praktische toepassingen ervan. Met al deze mogelijkheden kan LabQ een belangrijke schakel worden in het nationale quantum-ecosysteem van Quantum Delta NL.
De verwachte oplevering is medio 2027. Voor het ontwerp van LAbQ konden we putten uit de ervaring die we opdeden bij het ontwerpen van House of Quantum en QuTech.
cepezed wint aanbesteding labq door beton slim te combineren met hout
als u wilt samenwerken, aarzel dan niet om contact op te nemen post@cepezed.nl