Afgelopen week is de eerste paal voor het nieuwe onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam de grond in gegaan. Deze zomer was al begonnen met de uitvoering van de diep- en damwanden die voor het project nodig zijn.
470 palen
Tot een diepte van 23m onder NAP worden in totaal 470 grondverdringende groutinjectiepalen de grond ingebracht. Deze vormen de basis voor de trillingsvrije onderzoeksomgeving die het gebouw gaat vormen. In het gebouw komt veel verfijnde meetapparatuur die trillingsvrij opgesteld moet staan. Dit terwijl de omgeving met druk auto-, trein- en tramverkeer juist veel trillingen voortbrengt.
life sciences
Het gebouw gaat uiteenlopende functies en faciliteiten bieden voor onderwijs en onderzoek op het gebied van de human life sciences. Wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC gaan er onder meer werken aan nieuwe beeldvormende technieken voor medische diagnose en het beter begrijpen en behandelen van ziekten. Daarbij werken ze nauw samen met fysici, chemici, biologen en artsen.
wereldtop
Het nieuwe onderzoeksgebouw van ruim 25.000 m2 is één van de nieuwe gebouwen in het Innovation District Zuidas, ook wel Kenniskwartier genoemd. Hierin is veel medische en bètakennis geclusterd en het hoort tot de wereldtop in onder meer medische beeldvorming en medicijnontwikkeling voor oncologie en neurologie.
duurzame campus
Het nieuwe onderzoeksgebouw levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de campus. Het ontwerp is BREEAM Excellent gecertificeerd. Het krijgt veel daglicht, pv-panelen, energiezuinige apparatuur en liften, aanwezigheidsdetectie en een WKO-installatie voor warmte- en koudeopslag in de grond. Ook waterbesparend sanitair, een goede afvalscheiding en een groen dak dragen bij aan de duurzaamheid.