menu sluiten

geslaagde kennissessie over circulaire remontage

Milan Hofmans

In 2017 was het Circl-paviljoen op de Zuidas je-van-het op het gebied van circulair bouwen. Het kennisevenement dat lcp circulair zeven jaar later organiseerde laat zien hoe snel de ontwikkeling gaat. Het paviljoen wordt sinds april jl. circulair ontmanteld door deze joint venture van Lagemaat en cepezedprojects. Tijdens het evenement deelden professionals van binnen en buiten de bouwsector hun kennis en inzichten over onder meer losmaakbaarheid en ‘circular readyness’.


evolutie
Na een hartelijk ontvangst in het Circl-paviljoen kregen de deelnemers de gelegenheid om het gebouw te verkennen en elkaar te leren kennen. Het formele programma bestond uit diverse presentaties. Ben Cooper van Icon Real Estate, onderdeel van Victory Group, Arend van de Beek van Lagemaat en Menno Rubbens van cepezedprojects schetsten een beeld van het verleden, heden en de toekomst van het Circl-paviljoen. Dit bood inzicht in de gebruikte circulaire bouwmaterialen, de evolutie van het Circl-paviljoen en de innovatieve aanpak van de betrokken partijen.

kunstmatige intelligentie
Na deze inzichten was het podium voor Sander Duivestein. Zijn keynote ging over de relatie tussen kunstmatige intelligentie en duurzaamheid. Duivestein ging in op de maatschappelijke impact van kunstmatige intelligentie en de manier waarop het de toekomst van circulariteit en duurzaamheid in de bouwindustrie zou kunnen beïnvloeden.

kroonjuweel
‘Het bijzondere aan dit gebouw is niet zozeer dat we het ontmantelen’, zegt Arend van de Beek van Lagemaat/lcp circulair, ‘want dat doen we al veel meer. Het bijzondere is dat dit een gebouw is uit de begintijd van het begrip circulariteit en een icoon werd van dat principe. Voor ons is dit een kroonjuweel omdat het zoveel projecten in Nederland inspireerde. Het is een symbool van de circulaire economie. Bij het ontwerp van het gebouw is al rekening gehouden met de tijdelijke functie. Alles is los te schroeven, los te klikken, uit elkaar te halen. Wij zetten al die onderdelen weer in de computer zodat je weet welke materialen je hebt geoogst en ze ook weer kunt gebruiken.

Het evenement maakte duidelijk dat het circulair ontmantelen van gebouwen en remontabel bouwen volop in ontwikkeling is en hoe belangrijk samenwerking hierbij is.

Milan Hofmans
v.l.n.r. sander duivenstein, menno rubbens, arend van de beek, joost puttenstein, erik pekel, fotocredit milan hofmans
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000