Een schoolgebouw van maar liefst 30 duizend vierkante meter vloeroppervlak, voor 7000 studenten, is een dorp op zich. Dat was dan ook precies de insteek van het ontwerp. Net als in een Italiaans bergdorp meandert een route met trappen omhoog door het gebouw, via het atrium tot aan de negende en hoogste verdieping. De ‘adressen’ onderweg variëren van knusse zithoeken, werkplekken en coffee corners tot onderwijsafdelingen en een groot dakterras.
belofte waargemaakt
Gezien de ervaring van de docenten lijkt de belofte van een ‘school als een dorp’ helemaal waargemaakt. ‘Het atrium in het midden van het gebouw is een soort bijenkorf, waar van alles gebeurt. Hier omheen ligt een buitenschil, met de rust van de eigen opleiding. Dit contrast is prettig. We hebben in dit nieuwe gebouw een veel sterker Inholland-gevoel dan voorheen op verschillende locaties. Samenwerken gaat nu meer vanzelf’, aldus een van hen. ‘Het gebouw leent zich met al die verschillende ruimtes voor het organiseren van kleine en grote onderwijs- of vak-evenementen’, vult zijn collega aan. ‘Als ik gasten ontvang, ben ik trots. De faciliteiten zijn mooi en het uitzicht is fantastisch.’
prominent
De Sluisbuurt is een compleet nieuwe wijk aan het IJ in Amsterdam, met een divers en hoogstedelijk programma. Als een van de eerste gebouwen die in gebruik zijn, zorgt de hogeschool alvast voor levendigheid. De school staat als de openbare ruimte eenmaal is ingericht prominent aan een plein met een bassin, vlak bij de aanlegsteiger van de pont. Publieke functies op de begane grond bestendigen de relatie met de buurt. Op de hoek links aan het plein is een filiaal van de openbare bibliotheek gevestigd, op de hoek rechts een café. Ook de brede, overdekte nis bij de entree vormt een uitnodigend gebaar naar de buurt.
hogeschool inholland functioneert precies zoals bedoeld
amsterdams duurzaam
De gemeente Amsterdam stelt hoge eisen aan duurzaamheid, in het bijzonder in de Sluisbuurt. Omdat het een hoogbouwwijk wordt met een hoge dichtheid zijn er bovendien strikte regels voor groendaken en waterretentie. Hogeschool Inholland voldoet aan alle eisen zonder in te boeten aan schoonheid. Sterker nog, het groen aan de gevel en de ingenieus in de gevel geïntegreerde pv-panelen dragen daar juist aan bij. Ook binnen staan veel planten, onder meer in een plantenwand en in de vaste plantenbakken van de zwarte, stalen loper, die zich over de trappen vouwt. Het hogeschoolgebouw is daardoor een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Veranderende onderwijsconcepten of studentenaantallen kunnen relatief eenvoudig worden opgevangen door de open vloervelden met modulaire wanden.
de toon zetten
Niet vaak krijg je als architect de kans om op deze schaal de toon te zetten in een nieuwe wijk. Dit gebouw van de Hogeschool Inholland was voor cepezed dan ook een bijzondere opdracht. Mede door de bijdrage van cepezedinterieur aan het vaste meubilair voelden studenten en docenten zich er vrijwel direct thuis. Het landschapsontwerp is van Delva Landscape Architects en IMD Raadgevende ingenieurs, Galjema Technisch Adviesbureau en LBP - sight droegen bij aan de constructies, installaties, bouwfysica & duurzaamheid. De aannemer was Bouwcombinatie Homij - Visser & Smit Bouw.
→ lees hier meer over het project