Delft laat zien wat het aan innovatie in huis heeft. Wat begon als een rubriek in de Stadskrant, mondde uit in een heuse expositie in de hal van het Stadskantoor. Tot en met 12 oktober zijn hier tien Delftse innovaties te bewonderen, waaronder Bouwdeel D, cepezeds prototype van een circulair, remontabel gebouw.
‘Wat vandaag in Delft wordt bedacht, wordt morgen toegepast om de wereld aangenamer en duurzamer te maken’, is het idee van de Techtalk-pagina in de Delftse Stadskrant. De tien beste voorbeelden uit de krant zijn nu gebundeld in een tentoonstelling. De innovaties variëren van een doodskist van paddenstoelenwortels tot een energiebesparende coating voor tuinbouwkassen. En dus het prototype van een geheel demontabel gebouw.
Bij vernieuwing is expertise relevant, maar samenwerking net zo goed. Daarom is op de tentoonstelling Bouwdeel D te zien, een gezamenlijk project van cepezed, cepezedinterieur, cepezedprojects en cepezedbouwteam. De ontwikkelaars van cepezedprojects onderzoeken met Bouwdeel D het idee van een gebouw als product. In dit geval een product gericht op ‘permanente tijdelijkheid’, waar een heel nieuw businessmodel bij komt kijken.
Bouwdeel D is namelijk bij uitstek circulair. Na demontage kunnen de losse delen worden vervoerd om ze elders op en andere manier opnieuw te gebruiken of precies zo te ‘remonteren’. Dit is precies wat er gebeurde met de Tijdelijk Rechtbank Amsterdam, een ander mooi voorbeeld van cepezeds innovatieve inborst. Eenvoudigweg door te doen vindt het bureau antwoord op de vragen die spelen. Wie is bijvoorbeeld waar precies wanneer verantwoordelijk voor? En hoe werkt het eigenaarschap bij een demontabel gebouw?
Het helpt dat cepezed architectuur al sinds zijn oprichting in 1974 beschouwt als een kit-of-parts. In eerste instantie met het idee de productkwaliteit te verbeteren, later ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Bouwdeel D laat bij uitstek zien wat cepezed met zijn expertise, ervaring en pioniersgeest vermag. Het is een zorgvuldig ontwerp en een bouwprincipe dat consequenties heeft voor de bouw- en sloopwereld, maar ook voor de stedenbouw, voor vastgoedfinanciering en voor beleggers en gebruikers. Het zelf gerealiseerde prototype staat letterlijk in de achtertuin, aan de Nieuwelaan in Delft.
De Techtalk-expo is van 18 juli tot en met 12 oktober te zien in Stadskantoor Delft, ingang Coenderstraat. Open op werkdagen van 8.30-17.00 uur, toegang gratis.