Na een periode van vingeroefeningen in vernieuwing, kreeg cepezed in 1993 de kans om op een vrije kavel aan de rand van Delft een dubbelwoning te bouwen. In dit veelbesproken en prijswinnende ontwerp, lopen de constructieve balken per woning in drie traveeën diagonaal. De keuze voor staal houdt de details rank en garandeert maatvastheid, wat belangrijk is voor de montage.
Op een lange diagonaal in de lengterichting staat een multifunctioneel, ruimtescheidend meubel van drie bouwlagen. Hierin zijn de badkamer, toiletten, kasten, keuken en alle leidingen gevat. Ook de trap loopt erlangs. De 2-(z)onder-1-kap bewijst dat een zichtbare constructie in een woning een mooie high-tech-esthetiek oplevert. De eigenzinnige keuze voor een constructie met diagonalen levert aan de tuinzijde een spannende, hoge ruimte op. En met vijf maanden blijkt de bouwtijd veel korter dan bij conventionele bouw. Elementen voor de constructie, het interieur en de gevel worden namelijk tegelijkertijd geproduceerd.
De 2-(z)onder-1-kap leidde tot de oprichting van cepezedbouwteam. Deze aan cepezed gelieerde bv legt zich toe op het bouwmanagement voor een kit of parts-ontwerp. Belangrijke vingeroefeningen voor het ontwerp van de 2-(z)onder-1-kap waren het industriële woningbouwsysteem dat cepezed in 1980 ontwierp voor HEIWO, en de vrijstaande woningwetwoning uit 1986, voor de gemeente Haarlem. Het skelet en de huid samen geven de woningwetwoning voldoende constructieve stijfheid, net als in de vliegtuig- en raceautoindustrie.
→ lees meer over 2-(z)onder-1-kap
→ ga terug naar het overzicht