Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects, geeft op de FutureBuilt-conferentie in Oslo op 7 juni een lezing over circulaire ontwikkeling en bouwen. De FutureBuilt-conferentie is een jaarlijks evenement, bekend als het belangrijkste symposium over klimaatvriendelijke architectuur en stedenbouw in Noorwegen. Elk jaar ontvangt organisator FutureBuilt ongeveer 400 deelnemers, waaronder politici, projectontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen en consultants uit heel Noorwegen. Het evenement van dit jaar is opgezet rond het thema 'bronnen' en rond relevante projecten op het gebied van duurzaam ontwerpen en bouwen. Ontwikkelaar cepezedprojects werd uitgenodigd om nader in te gaan op de concrete, praktische casus van het Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Dit circulaire gebouw is gerealiseerd door cepezedprojects samen met bouwbedrijf DuPrie en ontworpen door cepezed en cepezedinterieur.
“In de presentatie Building as Product gaan we in op verschillende circulaire productconcepten”, aldus Menno Rubbens, “en op de specifieke aanbesteding, vormgeving, realisatie en exploitatie van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam (2016) aan de hand van het circulaire businessmodel dat aan het project ten grondslag ligt. Welke afwegingen zijn gemaakt in de verschillende fasen van het project en hoe was daarin de interactie binnen het consortium en met de opdrachtgever en gebruiker?”
De sprekerslijst van het evenement bevat ook Jennifer Keesmaat, voormalig hoofd stadsplanning van Toronto; Dimitri Zenghelis, supereconoom en onderzoeker aan de London School of Economics; Lene Coradi, burgemeester van Asker (Oslo).Menno Rubbens (1966) is opgeleid als architect en econoom. Sinds 2008 is hij directeur/eigenaar van cepezedprojects. waarmee hij projecten op risico ontwikkelt en bouwt. cepezedprojects is actief als initiatiefnemer, ontwerper, adviseur en ontwikkelaar van diverse circulaire bouwprojecten. Naast de Tijdelijke Rechtbank zijn dat onder andere The Green House in Utrecht en de transformatie van het Armamentarium in Delft. In al deze projecten is het maken van een gebouw als intrinsiek waardevol product de rode draad.
Over FutureBuiltFutureBuilt is een tienjarig programma (2010-2020) met een visie op het ontwikkelen van CO2-neutrale stedelijke gebieden en hoogwaardige architectuur. Het doel is om 50 pilotprojecten - stedelijke gebieden en individuele gebouwen - te voltooien met de laagst mogelijke uitstoot van broeikasgassen. Deze prototypen zullen ook bijdragen tot een goede stedelijke omgeving met betrekking tot ecologische cycli, gezondheid en de algemene indruk van de stad. Lees hier meer over FutureBuilt.