“Toen het Zuiderstrandtheater gebouwd werd was iedereen er tegen. En toen het gesloopt moest worden was weer iedereen er tegen”, grapt BNR-presentator Maarten Bouwhuis. Maar nu heerst er optimisme, want het theater krijgt een circulair tweede leven. Mede-initiatiefnemer Menno Rubbens van cepezedprojects vertelt erover in BNR Vastgoed Gezocht.
uitdaging
Het gebouw verplaatsen naar een andere locatie. Dat is wat er gaat gebeuren met het Zuiderstrandtheater. De komende maanden wordt het tijdelijke onderkomen zorgvuldig gedemonteerd door Lcp-circulair (een combinatie van Lagemaat en cepezedprojects). Het gebouw wordt als bouwpakket naar de nieuwe locatie in Oss verplaatst en aldaar geremonteerd door Lagemaat.
“De uitdaging is om de materialen met de meeste milieulast te hergebruiken”, vertelt Menno Rubbens. “Dus beton en staal willen we zoveel mogelijk een-op-een hergebruiken. En dat gaat ook lukken. De staalconstructie kun je redelijk goed uit elkaar schroeven. De betonelementen zul je er voor een deel moeten uitzagen, maar dat is ook een techniek die we inmiddels goed beheersen.”
niet demonteren
Een belangrijke uitdaging in dit project is de draagkracht van de constructie. “Als je een gebouw als tijdelijk gebouw ontwerpt, kun je met andere regels rekening houden dan wanneer je een permanent gebouw ontwerpt. En eigenlijk is het jammer dat het 10 jaar geleden niet als permanent gebouw is ontworpen.”
“Het is het mooiste als je het niet hoeft te demonteren. Het mooiste is als je het in het gebouw zelf weer kan hergebruiken in andere functies. Je moet gebouwen dus zo ontwerpen dat ze in de toekomst nog van alles kunnen worden”, aldus co-presentator Maarten de Gruyter. Een filosofie die in het dna van cepezed zit. Gecombineerd met een kit-of-parts-benadering maakt gebouwen van cepezed heeft de- en remontabel, maar ook flexibel in gebruik.
demontabele toekomst
Toch heeft demontabel ontwerpen volgens cepezed de toekomst. Er moet namelijk goed nagedacht worden over wat er met een gebouw gebeurt nadat de eerste levensduur verstreken is. “Je moet er rekening mee houden dat je gebouw na 10, 20, 30, 40 jaar uit elkaar gehaald moet worden. Dat doen wij als architectenbureau. En we werken de laatste tijd ook heel veel samen met Lagemaat. Van oorsprong eigenlijk een sloopbedrijf dat zich nu steeds verder ontwikkelt tot demontagebedrijf. Zij kijken mee in de ontwerpfase om te kijken hoe je gebouwen gaat ontwerpen die makkelijker te demonteren en (nog beter) te remonteren zijn. Daar gaat het uiteindelijk om.”
circulaire projecten
Een voorbeeldproject als het gaat om remontabel bouwen is de prijswinnende Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. Ontworpen als permanent gebouw voor de gebruiksduur van slechts vijf jaar in de hoofdstad. Het gebouw is gedemonteerd door Lagemaat, dat het in Enschede weer gaat opbouwen. Daar wordt het geen rechtbank, maar wordt het een bedrijfsverzamelgebouw. De flexibele indeling maakt een functiewijziging mogelijk.
En in Heerde gaat een circulair centrum komen, ontworpen door cepezed met materialen die geoogst zijn uit het voormalige provinciehuis van Gelderland. De provincie won daar gisteren de Circular Public Award voor tijdens de Week van de Circulaire Economie.
Beluister de gehele uitzending van BNR Vastgoed gezocht over het Zuiderstrandtheater (vanaf minuut 17:20).
Menno Rubbens op BNR over uitdagingen bij remontage Zuiderstrandtheater
vakinhoudelijk circulair event
Meer weten over het circulaire tweede leven van het Zuiderstrandtheater?
Op 16 februari vindt het er een vakinhoudelijk circulair event plaats in het Zuiderstrandtheater over circulair ontwerpen, de circulaire business case en circulair ondernemen in de bouw. tegelijkertijd is ook het officiële overdachtsmoment.
Meer informatie en aanmelden (klik hier)