‘Meld je circulaire project voor 9 december aan. Of nomineer iemand die zich inzet voor de circulaire economie’. Die oproep doet Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects. Hij is veelgevraagd spreker op gebied van circulair ondernemen en werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Circular Hero 2022. Komend jaar nemen hij en andere ‘circulaire helden’ zitting in de jury van de Circular Awards.
wat heeft de titel ‘circular hero 2022’ je gebracht?
“De titel leverde veel belangstelling op voor onze circulaire projecten, die we met cepezed en onze verschillende partners hebben gerealiseerd. Het geeft de mogelijkheid om ons verhaal op verschillende podia te vertellen en aandacht te vragen voor intrinsieke circulariteit. Je ziet namelijk nog best veel greenwashing rondom dit thema”, aldus Menno Rubbens.
waarom is het belangrijk om mee te doen?
“Voor inschrijving van de Circular Hero Award is het nodig om duidelijk op een rij te zetten wat je al aan circulaire projecten gerealiseerd hebt en waar je belangrijkste ambities liggen voor de komende jaren en hoe je die wilt waarmaken”, vertelt Rubbens. Hij roept iedereen op die zich inzet voor circulariteit om mee te doen. “Je krijgt sowieso inzicht waar je motivatie vandaan komt en hoe je anderen daarin kan meenemen. Meedoen helpt je dus om anderen te inspireren met je eigen verhaal.”
met welke circulaire projecten ben je momenteel bezig?
“Op dit moment zijn we met verschillende circulaire projecten bezig die zich vrijwel allemaal op het hoogste niveau op de R-ladder concentreren. We proberen hele gebouwen of gebouwdelen een-op-een opnieuw te gebruiken zodat we maximale CO2-uitstoot vermijden”, aldus Rubbens. “Daarnaast maken we onze nieuwbouwprojecten zodanig dat ze door de gehanteerde ontwerp- en bouwmethodiek minimale emissies hebben.”
“De meest recente voorbeelden daarvan zijn de verplaatsing van de Tijdelijke Rechtbank van Amsterdam naar Enschede, de aankomende verplaatsing van het Zuiderstrandtheater van Scheveningen naar Oss, het bouwen van een nieuw zorgcentrum in de PI Scheveningen dat pal naast een Natura 2000-gebied ligt en het bouwen van een circulair centrum in Heerde uit materialen van het voormalige provinciehuis in Arnhem.”
over categorieën, jury en initiatiefnemers
De Circular Awards worden georganiseerd door het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De uitvoering is in handen van Het Groene Brein en MVO Nederland.
Innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de circulaire transitie in Nederland worden in het zonnetje gezet met een Circular Award. Die zijn onderverdeeld in 4 categorieën: Circular Award Business Large (groot-mkb en corporates), Circular Award Business Small (mkb), Circular Award Public (publieke instellingen) en Circular Heroes (personen).
De vakjury van de Circular Heroes bestaat uit: Sandra Nap, Bram Peters, Menno Rubbens (winnaars ‘22), Klaske Kruk en Guido Braam (winnaars ‘21). Meer informatie is te vinden op Circular Awards 2023.
Menno Rubbens jurylid Circular Awards 2023: ‘Inspireer anderen’
Hieronder een video waarin de Circular Hero Awards 2022 worden uitgereikt. Maak kennis met de voormalige winnaars en juryleden van dit jaar: Sandra Nap, Bram Peters en Menno Rubbens. Klaske Kruk en Guido Braam worden in dit filmpje voorgesteld.
Gerelateerd interessant nieuws:
stikstofcrisis maakt omwenteling in bouwsector noodzakelijk