Voor zijn 50-jarig jubileum in 2024 maakte cepezed onder meer een tentoonstelling: op stoffen banieren werd de ontwikkeling van onze kit of parts uiteengezet. Die banieren zijn naderhand niet weggegooid, maar gebruikt om 200 tassen van te maken. Hester van der Scheer van HESTAS ontwierp en produceerde de tassen. We vroegen haar naar haar drijfveren.
Je bent nu een jaar bezig met HESTAS. Hoe kijk je terug op dat jaar?
Mijn doel was om afval te gebruiken voor het maken van tassen en daarbij financieel quitte te spelen. Wat ik verdien gebruik ik voor fournituren en investeer ik in bijvoorbeeld een industriële naaimachine. Sinds kort huur ik ook een ruimte, in het Kabeldistrict. Het vinden van gratis afval bleek verrassend eenvoudig, als je gewoon opbelt en doorvraagt blijkt niet alles zo overgeorganiseerd als je zou denken. Zo kreeg ik van Museum Voorlinden de vijftig meter lange banner van de Kiefer-tentoonstelling, die langs de snelweg hing. Het geeft een enorme drive als wat je probeert lukt.
Het achterliggende doel van HESTAS is het verhaal over circulariteit verspreiden. Heeft iedereen daar oren naar?
Er zit een enorm feel good-aspect aan circulariteit, het is een ontwapenend gespreksonderwerp. Tegelijkertijd is het een serieuze noodzaak. Ik merk dat veel bedrijven erover nadenken of er zelfs iets mee willen, maar niet direct weten hoe te beginnen. De bereidwilligheid is groot, als ik uitleg waar ik naar op zoek ben. Door HESTAS groeit mijn eigen bewustzijn over consumptie en afval, hopelijk gebeurt dit ook bij de mensen die ik spreek, zelfs als er niet direct iets uitrolt.
Je maakt ontwerpen, bedient de naaimachine, hebt een strategisch plan en voert enorm veel gesprekken. Sluit dit aan bij jouw achtergrond?
Ik vind het fijn om met mijn handen te werken en direct resultaat te zien van wat ik maak. Naast HESTAS werk ik als directieadviseur bij een waterschap. Ik heb stedenbouw gestudeerd aan de TU in Delft en daarna richtte ik me bij Adecs op het optimaliseren van besluitvormingsprocessen. Ik leerde daar het belang van slimme afwegingen. Een kleine concessie van de één kan namelijk heel veel betekenen voor de ander. Ga je niet uit van macht, maar weeg je ieders belang mee, dan vergroot je de taart. Eigenlijk komt het neer op samen meerwaarde creëren, dat is wat mij drijft.
met circulaire tassen een verhaal vertellen
Noem je de projecten van HESTAS daarom geen opdrachten maar samenwerkingen?
Grappig dat je dit zegt, het staat inderdaad zo op mijn website. Samenwerking drukt de verantwoordelijkheid uit, denk ik. Vandaar ook het belang van het verhaal. Het liefst neem ik materiaal af en lever ik tassen terug bij hetzelfde bedrijf, dat is het sterkste verhaal. Iedereen met een cepezed-tas is nu ambassadeur van circulariteit, voor zover jullie dat niet al waren. En het wás ook echt een samenwerking, we bekeken samen of het een handtas of rugzak zou worden en namen besluiten over hengsels, ringetjes en holnietjes. Voor ons gezamenlijke label hebben we geen felle 'HESTAS-kleur' gebruikt, maar zwart en wit, passend bij cepezed.
Bij cepezed herkennen we jouw aanpak van ‘gewoon beginnen’. Herkende jij dit ook bij cepezed?
Haha, iedereen was natuurlijk razend eigenwijs, maar ik voelde grote betrokkenheid toen ik mijn voorbeelden kwam laten zien. Een beetje weerstand maakt het eindresultaat alleen maar mooier. Toen we er uit waren hoe de tas eruit kwam te zien, ben ik aan het werk gegaan. Er gingen precies twee tassen in de breedte van een banier en omdat het driedubbele stof was, kon ik de bestaande naad benutten en de nieuwe naad mooi wegwerken. Het was mijn grootste klus tot nog toe. Best spannend, maar ik vond het verrassend leuk. Het maakte veel uit dat ik de productie in stappen had verdeeld, dus eerst 200 tassen snijden, dan 200 labels stempelen, vervolgens 200 zijkanten dichtnaaien, enzovoorts, steeds in ongeveer zes uur per stap.
Je richt je met HESTAS expliciet op de lokale gemeenschap, waarom doe je dat?
Circulariteit vraagt om sociale verbinding. Ik bouw met HESTAS aan een netwerk waarin dingen van en voor elkaar kunnen gebeuren, de lokale en regionale schaal lenen zich daar het beste voor. Vandaar dat ik ook ben aangesloten bij het Circle Lab, dat door de gemeente Delft en het New Future Lab is opgezet om duurzaamheid verder te brengen. Zonder het Circle Lab was ik niet met jullie in contact gekomen. Elkaar helpen te bestaan door te doen waar je goed in bent, zo zou je de sociale kant van circulariteit kunnen samenvatten. Bovendien scheelt het transportkosten. En het is leuk om een Delfts product te maken. Van een banner en oude valmatten van de boulderhal hier in het Kabeldistrict maakte ik bijvoorbeeld pofzakjes.
Kan het feel good-aspect van circulariteit ook een valkuil zijn? Heb jij een antenne voor greenwashing?
Zeker, je materiaal dumpen bij HESTAS en dan zeggen dat het op een goed adres is beland is niet de bedoeling! Maar als ik een product kan terugleveren, zodat het verhaal wordt verteld, leen ik mij daar graag voor.