In rap tempo vordert op het Medical Business Park in Amsterdam Zuidoost de bouw van Plus Ultra Amsterdam. De klus wordt geklaard door Wijnen Bouw, JWR, Instaan. Het geavanceerde multitenant laboratoriumgebouw moet als een vliegwiel fungeren voor een duurzame ontwikkeling van het gebied rond het AUMC. De lat ligt daarbij hoog. In opdracht van Kadans Science Partner ontwierp cepezed ook Plus Ultra-gebouwen voor de campussen van Utrecht en Leiden.
nauwelijks leegstand
Plus Ultra Amsterdam staat pal naast het AUMC en is speciaal bedoeld voor innovatieve bio- en healthtechbedrijven. Gemeenschappelijke faciliteiten en een aangename circulatieruimte – die tegelijk ook verblijfsruimte is – bevorderen de kennisuitwisseling waar innovatie op drijft. De constructie van het gebouw maakt het mogelijk om de plattegrond van de kantoren en laboratoria af te stemmen op de behoefte (en het budget) van de huurders. Zo is de verhuur altijd op maat, waardoor leegstand nauwelijks voor zal komen.
glazen voet
Vergeleken met de Plus Ultra-gebouwen die cepezed ontwierp voor de campussen van Leiden en Utrecht krijgt Plus Ultra Amsterdam een dubbelhoge glazen voet. Daarop rust een meer gesloten volume van vijf bouwlagen. Het contrast tussen de twee bouwblokken wordt nog eens versterkt door de uitkraging van het bovenste blok, precies boven de hoofdentree.
cepezed wist het complexe programma in een compact volume te voegen, met ook nog eens een bijzonder hoge mate van duurzaamheid. Plus Ultra is ontworpen als een ‘kit of parts’, wat de bouw versnelt en demontage vergemakkelijkt. Een ander duurzaamheidsaspect zijn de flexibele plattegronden. In de organisatie van de ontsluiting, installaties en bemetering is hier al rekening mee gehouden – de enige bepalende maat voor verhuurbare ruimtes is die van het gevelstramien (van 1 meter 35).
duurzaamheidsambities
Op het gebied van water, warmte en energie beantwoordt Plus Ultra aan de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Amsterdam. PV-panelen op twee van de gevels en op het dak wekken genoeg energie op voor de gebruikers. De daglichtinval is geoptimaliseerd en waar toch verlichting nodig is, wordt gebruik gemaakt van led. Watergedragen systemen reguleren de binnentemperatuur en Plus Ultra krijgt een sedumdak, hemelwaterretentie op het dak en in de kelder, en een grijswaterscircuit met een overstort op het oppervlaktewater.
BREEAM-NL Outstanding-certificering
Plus Ultra Amsterdam voldoet door al deze keuzes en inpassingen straks aan de BENG-eisen en krijgt een BREEAM-NL Outstanding-certificering. De gemeente ziet Plus Ultra graag als een vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van het Amsterdam Life Sciences District. De grote mate van duurzaamheid moet de toon zetten voor toekomstige realisaties. De planning is dat het gebouw in het laatste kwartaal van 2023 wordt opgeleverd.