Zijn onze gebouwen over 100 jaar allemaal losmaakbaar? Dat is de centrale vraag die in De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie wordt gesteld. Menno Rubbens -circular hero 2022- ontwikkelt losmaakbare gebouwen die de toekomst aankunnen en hun waarde behouden. Hij bespreekt zijn visie met Marjet Rutten (innovator in de bouw-, installatie- en vastgoedsector) en Vincent Gruis (Professor of Housing Management, TU Delft).
circulaire doelstellingen
In de ‘De Circulair Bouwen Podcast’ wordt onderzocht hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven op het gebied van woning- weg- en waterbouw. Naast biobased bouwen en recycling (tweedehands materialen) is losmaakbaar bouwen een heel duurzame vorm van circulariteit.
De negende aflevering van deze podcastserie gaat over losmaakbaarheid. Ofwel: fors minder primaire materialen gebruiken om de circulaire doelstellingen van de komende jaren te halen. Want een duurzame manier om materialen opnieuw te gebruiken, is gebouwen zo te ontwerpen dat deze na de levensduur weer als een bouwdoos uit elkaar te halen zijn. Dit is de visie van Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects, die met totstandkoming van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam gezorgd heeft voor hét circulaire voorbeeldproject op het gebied van losmaakbaar en circulair bouwen.
eerste circulaire gebouw van Nederland
De basis van dit bijzondere gebouw was het ontwerp van architectenbureau cepezed. Rubbens wist als aanjager dit ontwerp te realiseren. Dat lukte hem met zijn bedrijf cepezedprojects in samenwerking met Du Prie bouw & ontwikkeling.
Inmiddels is het gebouw, na de geplande vijf gebruiksjaren, zorgvuldig gedemonteerd door Lagemaat BV. Dit bedrijf uit Heerde verzorgt de verhuizing van alle elementen en gaat het gebouw ook remonteren in Enschede. Deze podcast gaat over, aldus De circulaire bouweconomie, de ‘demontage van het eerste circulaire gebouw van Nederland’.
Beluister de podcast via De circulaire bouweconomie of via Omny.