menu sluiten

renovatie tinbergengebouw is begonnen

bestaande situatie | lucas van der wee

Eind vorig jaar begon de renovatie van het Tinbergengebouw van de Erasmusuniversiteit. Straks is de monumentale betonkolos uit 1968 in oude luister hersteld én weer helemaal bij de tijd.

ensemble
Het Tinbergengebouw staat in het hart van campus Woudestein. Samen met enkele andere gebouwen vormt het een monumentaal ensemble rond een opgetild plein. In de eerste drie bouwlagen zijn dan ook entrees op twee niveaus: aan het plein en aan de straat. In het renovatieplan van cepezed wordt de bestaande entree onder de luifel beter verbonden met de binnenruimte en komt er een nieuwe entree aan de lager gelegen Institutenlaan. Het gebouw krijgt een nieuwe kroon, de verdiepingen eronder worden opgeschoond en anders ingedeeld. De insteek daarbij is: een ruimtelijker, handzamer en veel duurzamer gebouw, waarvan de bijzondere constructie weer tot zijn recht komt.

karel appel
Aannemer Berghege Heerkens Bouwgroep is al begonnen met het strippen van de bovenste zeventien verdiepingen. Van de buitenzijde is dus nog weinig zichtbaar van de werkzaamheden. Wel is midden 2024 het tegeltableau op de luifel al verwijderd. De 4030 keramische tegels van dit Karel Appel-kunstwerk zijn voorzichtig losgemaakt en zorgvuldig gelabeld door Van Sabben Tegelwerken. De gekleurde tegels worden gerestaureerd in het atelier van Michiel Overhoff, van de witte tegels maakt Koninklijke Tichelaar reconstructies. Het expressionistische kunstwerk bestaat uit een reeks portretten die de vrijheid en vitaliteit van de jeugd verbeelden.

léon van woerkom

circulair strippen & slopen
Bij de werkzaamheden binnen zijn de tussenwanden verwijderd en is de betonnen draagconstructie blootgelegd. Waardevol materiaal wordt met het oog op hergebruik geoogst door Alba Concepts. De sloopwerkzaamheden voor de drie onderste bouwlagen zijn drastischer en beginnen in mei 2025. De honingraatluifel aan het plein wordt dan ‘bevrijd’ van een latere aanbouw, net als de doorgang tussen het Tinbergen- en het Theilgebouw. In de tweede en derde bouwlaag worden doorbraken gemaakt in de vloer en de eerste bouwlaag krijgt een nieuwe entree. De nieuwe vides bieden vanaf die entree doorzicht naar de twee bovengelegen verdiepingen.

contrasterend wit
Door het beton te strippen en het pleisterwerk te verwijderen komt de constructie van het Tinbergengebouw straks weer mooi tot zijn recht. Dit gebeurt behoedzaam, om de afdruk van de bekisting in het beton niet te beschadigen. Toevoegingen, zoals klimaatplafonds, borstweringen en videranden zijn wit van kleur, als extra contrast met het beton en hout van het bestaande gebouw. In verkeersruimtes keren de oorspronkelijke houten lattenplafonds terug. Ook op de eerste drie bouwlagen, met onder meer de entreehal, receptie, en een restaurant, worden deze plafonds toegevoegd, waarmee het oorspronkelijke beeld wordt hersteld.


→ lees hier meer over het project

cepezed
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000