De toekomst van Nederland? “We kunnen het ons niet permitteren om te bouwen voor de middelmaat.” Dat zei rijksbouwmeester Francesco Veenstra dinsdagmiddag in een vraaggesprek met Jort Kelder tijdens een bijeenkomst over circulair en remontabel bouwen.
demontabel bouwen heeft toekomst
Locatie van gesprek was de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, die vanaf vandaag gedemonteerd wordt voor zijn verhuizing naar Kennispark Twente in Enschede. Jort Kelder associeerde een tijdelijk gebouw met zijn herinnering aan zijn oude basisschool, wat een soort keet was. “Een container als tijdelijke huisvesting is een troosteloze middelmatigheid die ik niemand gun. Dit, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, is juist het tegenovergestelde”, aldus Veenstra. De rijksbouwmeester is overtuigd dat deze manier van bouwen, met een volledig demontabel maar wel kwalitatief hoogwaardig ontwerp, de toekomst heeft. “Maar de bewijslast daarvan ligt nu wel bij de verhuizing”, plaatst hij als kanttekening.
alles meeverhuizen, behalve cellencomplexen
“We kunnen eindelijk in de praktijk bewijzen dat dit concept werkt”, aldus Menno Rubbens namens dpcp, een ontwikkelcombinatie van cepezedprojects en du Prie bouw & ontwikkeling. Na vijfenhalf jaar dienst te hebben gedaan als tijdelijk onderkomen voor de Rechtbank Amsterdam, vanwege renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden, wordt het gebouw nu zorgvuldig gedemonteerd. Komend jaar wordt het weer in elkaar gezet op het Kennispark Twente om begin 2023 als onderwijs- en bedrijfsverzamelgebouw dienst te doen. “Dit is eigenlijk geen tijdelijk gebouw, het is een permanent gebouw met een tijdelijke functie en veranderbare locatie,” aldus Rubbens. Bijna alle onderdelen worden meeverhuist, behalve de cellen of ophoudruimtes, zoals de rechtbank ze noemt. Daar is in de nieuwe situatie geen behoefte aan. “Dus als iemand een stevig tuinhuisje zoekt, kunnen ze zich bij ons melden,” grapte Rubbens bij BNR Ochtendspits.
Rijksbouwmeester Veenstra: ‘Niet bouwen voor de middelmaat’
tijdelijke rechtbank amsterdam
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, zoals het gebouw heet, is het eerste permanent ingerichte gebouw in Nederland dat volledig wordt gedemonteerd, getransporteerd, geremonteerd en een andere functie krijgt. Lagemaat BV, specialist in circulaire demontage, gaat dat in samenwerking met Groothuis Bouwgroep allemaal uitvoeren.
Ter gelegenheid van dit bijzondere moment werd dinsdagmiddag 9 november een online debat over ‘circulair en remontabel bouwen in de praktijk’ georganiseerd, live vanuit dit prijswinnende gebouw. Inspirator en ondernemer Jan Willem van de Groep en Arend van de Beek (Lagemaat BV) gingen in debat over losmaakbaarheid van gebouwen. Aanjager circulaire bouweconomie Jim Teunizen (Alba Concepts) en Menno Rubbens (cepezedprojects en dpcp) debatteerden over de maatschappelijke impact van circulair vastgoed.
losdraaien eerste moer
Met start van de demontage gistermiddag werd niet alleen een mijlpaal bereikt, het ‘losdraaien van de eerste moer’ was ook een primeur. Louise Attema van het Rijksvastgoedbedrijf (opdrachtgever van de Tijdelijke Rechtbank), Gerd-Jan Jongerman (Lagemaat BV) en Martijn du Prie (du Prie bouw & ontwikkeling en dpcp) deden samen deze unieke handeling.
weten hoe dit gebouw in elkaar zit?
Architect Ronald Schleurholts en hoofdaannemer Menno Rubbens van dpcp leggen het uit in deze video.
(tekst gaat door onder deze video)
debatten
Aan de debatten namen deel (vlnr):
Arend van de Beek (Lagemaat), Jim Teunizen (Alba Concepts), Menno Rubbens (dpcp) en Jan Willem van de Groep (inspirator). Deze unieke mijlpaal -het inluiden van de demontage- werd na afloop gevierd met champagne.