Na zorgvuldig testen wordt de Meldkamer Oost-Nederland (MK ON) operatief. Vanaf 21 maart rinkelen hier de 112-telefoons van Politie, Brandweer en Ambulancedienst. Het gebouw staat aan de rand van de Veluwe en dat is binnen te merken. De kleuren van het interieur refereren aan bos en belangrijker nog, het gebouw biedt optimaal zicht op het rustgevende, omliggende groen.
cortenstaal
De MK ON in Apeldoorn heeft een stoere gevel van cortenstaal en opvallende overstekken. In de laagbouw zit het ‘command and control centre’, waar de telefoontjes binnenkomen en worden verwerkt. De hoogbouw, haaks daarop, is bedoeld voor kantoorfuncties en overleg. Onder een van de overstekken bevindt zich de entree. De indrukwekkende constructie van het gebouw is binnen grotendeels zichtbaar.
daglichtrijk
De grote vide in de hal en de vele ramen maken de Meldkamer daglichtrijk. De kopgevels van de hoogbouw zijn compleet van glas, waardoor het daglicht diep in de kantoor- en vergaderruimtes valt. Daglicht in een ‘command and control centre’ is ongebruikelijker, omdat het als centralist belangrijk is ten alle tijden goed zicht te hebben op je computerscherm. Door zorgvuldig geplaatste lamellen en daklichten kon het toch. Ook het kunstlicht in deze 24-uurswerkomgeving is uitgekiend: biodynamische verlichting volgt het dagritme van de centralisten en houdt ze alert.
proefopstelling
Het is belangrijk dat de centralisten van de drie diensten elkaar goed kunnen zien. Het ‘command and control centre’ heeft daarom een grote, open werkvloer van 690 vierkante meter, zonder kolommen. Elke hulpdienst koos een eigen opstelling, die in een sporthal is getest met mock-ups. Zo geven de centralisten van de politie de voorkeur aan een eiland met twee rijen bureaus tegenover elkaar, terwijl de centralisten van de brandweer en die van de ambulancezorg liever rug aan rug werken. De Officieren van de drie diensten zitten juist wel bij elkaar, zodat de lijnen kort zijn.
stilteruimte
Het verzorgingsgebied van de MK ON telt 3,2 miljoen inwoners - het is de grootste centrale meldkamer van Nederland. In totaal werken er ruim vijftig centralisten. Voor de akoestiek is onder meer gebruik gemaakt van een 32 meter brede wand met perforaties in een bomenpatroon. In geval van grootschalige calamiteiten kan de werkvloer worden opgeschaald door de aangrenzende ruimtes erbij te trekken. Een speciale stilteruimte met een Frans balkon biedt soelaas bij een stressvolle situatie. Staan de deuren open, dan is het rustgevende groen nog prominenter aanwezig.
samenwerkingen
Het architectonisch ontwerp is van cepezed in samenwerking met ingenieursbureau Nelissen, IMd raadgevende ingenieurs en Bosch Slabbers landschapsarchitecten. Robert Jan Vos heeft het lichtontwerp gemaakt en de vaste en losse inrichting is ontworpen door cepezedinterieur. Friso Bouwgroep is de hoofdaannemer en Lammerink de installateur.
Meer weten? Bekijk hier de projectpagina Meldkamer Oost-Nederland.
Binnenkijken? Het AD maakte een video van het nieuwe pand.