Daar gaan ze, de dragers, staanders en kanaalvloerplaten, in de vrachtwagen op weg naar Twente. In 2015 werd de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam opgebouwd uit deze prefab-onderdelen. Na zes jaar functioneren is het gebouw precies volgens plan ook weer gedemonteerd. Een timelapsfilmpje van de RVO maakt inzichtelijk wat cepezed en Lagemaat eigenlijk bedoelen met de ‘remontabele architectuur’ die volgens hen de toekomst heeft.
wauw
“Wauw, zo snel kan het gaan. Zes jaar geleden gebouwd en nu in een paar maanden tijd afgebroken”, vat Irma Thijssen, senior adviseur Duurzaam Bouwen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het eerste leven van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in het filmpje samen. Om kort en bondig te vervolgen: “Is dat zonde van al dat materiaal? Nee, want het gebouw is er nog steeds. Het ligt opgestapeld in een opslag en krijgt straks een nieuw leven in Enschede.”
eerste moer-moment
Als het aan Menno Rubbens van cepezedprojects ligt, is het losdraaien van de eerste moer voortaan net zo’n feestelijk moment als het slaan van de eerste paal. Arend van de Beek, Programmamanager Circulariteit bij demontagebedrijf Lagemaat: “Dit tapijt kun je een op een meenemen, maar dat geldt ook voor de toiletbrillen en de sifonnetjes, die gaan gewoon domweg mee naar Enschede.”
Thijssen: “Dit is in Nederland het eerste echte voorbeeld van circulair bouwen, demonteren en opnieuw realiseren”. Het Rijksvastgoedbedrijf pionierde destijds met eisen voor circulaire bouw en besteedde het ontwerp en de bouw aan via een DBMR-opdracht. De materialen bleven eigendom van de ontwikkelaar die het daarna opnieuw kon exploiteren. Als belangrijk gunningscriterium gold het voorkomen van afval en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw.
het regisseren van remontage
Het project werd gegund aan het consortium DPCP (Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects). Dat ontwikkelde samen met ingenieursbureau IMd een bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren dat ontkoppeling en hergebruik makkelijker maakt. Na gebruik legde DCPC de demontage en remontage in handen van Lagemaat, die daarmee ook eigenaar werd van alle materialen.
De omslag van slopen naar het verzamelen van onderdelen en het regisseren van remontage sluit naadloos aan bij het DNA van cepezed, dat al sinds zijn oprichting in 1973 nieuwsgierig is naar nieuwe manieren van ontwerpen en samenwerken, nieuwe businessmodellen en alternatieven voor de conventionele bouwketen.