menu sluiten

splinternieuwe school in vertrouwd jasje

lucas van der wee

Voor de havo- en vwo-leerlingen van het Van Maerlantlyceum in Eindhoven begint het schooljaar in een bekend en toch nieuw gebouw. De karakteristieken van het rijksmonument uit 1953 - fraaie baksteendetails, mooie kunstwerken - komen weer helemaal tot hun recht terwijl het gebouw ook volledig inspeelt op het onderwijs van de 21e eeuw.

van deze tijd
Met respect voor het bestaande, reorganiseerde cepezed de ruimtes zo dat iedereen vanzelfsprekend zijn weg vindt. De belangrijkste wens van de opdrachtgever, was dat het gebouw werd aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo waren de oorspronkelijke lokaalafmetingen te klein, speelden er problemen met de akoestiek en was er een verduurzamingsslag nodig op het gebied van de energiehuishouding en isolatie. Naast grotere lokalen, kwamen er meer individuele werkplekken en ruimtes om samen aan projecten te werken.

elegant
De oorspronkelijke gevels van het Van Maerlant bleven aan de straatzijde deels behouden, terwijl er een compleet nieuw bouwdeel achter werd geplaatst. De openheid van de nieuwe bouwdelen en de enigszins gesloten oudbouw vormen een elegant, uitgebalanceerd geheel. Een andere belangrijke toevoeging is daglicht, dat binnenvalt door glazen puien en daklichten. Niet alleen de oorspronkelijke architectuur, ook de ligging van het gebouw in het Dommelplantsoen komt op deze manier mooi tot zijn recht. Een nieuw bouwdeel aan deze zijde biedt ruim zicht op het park en de rivier. Hier zijn de lokalen voor creatieve en technische vakken gesitueerd.

korte bouwperiode
Na een relatief korte bouwperiode van anderhalf jaar, beschikken de leerlingen en docenten over een gebouw waarin zij zich geborgen kunnen voelen en geprikkeld worden om op een onderzoekende manier te leren. cepezed en cepezedinterieur werkten aan dit ontwerp in opdracht van ONS Middelbaar Onderwijs. We werkten samen met Bosch Slabbers Landschapsarchitecten, ICS Adviseurs, Vianen Bouwadvies bv, Klictet Installatie advies en beheer en Schreven Bouwkostenadvies. Frans van Hooijdonk maakte het lichtontwerp. We wensen de leerlingen en docenten veel geluk in hun nieuwe schoolgebouw.


→ Lees hier meer over het project

lucas van der wee
lucas van der wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000