menu sluiten

Stikstofarm bouwen? Ja, natuurlijk

Lagemaat BV

Stikstof houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. ‘Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid uitvoeren, maar wel huizen bouwen’, aldus minister Van der Wal in een reactie op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Uit het werk van cepezed blijkt dat er meer mogelijk is dan de zwart-wit-standpunten in het politieke debat doen vermoeden.

stikstofarm
Het aantal vergunningen voor bouwprojecten loopt de laatste tijd flink terug. Binnen een straal van 25 kilometer mag namelijk geen kwetsbaar natuurgebied liggen dat wordt geschaad door de extra stikstofuitstoot tijdens de bouw. Dat geldt echter niet voor stikstofarme bouwprojecten. Zo ontwierp cepezed voor PI Haaglanden een nieuw zorgcentrum dat wordt gebouwd naast Natura2000-gebied. Hier is onder meer gekozen voor een geschroefde fundering in plaats van heien en wordt zoveel mogelijk gewerkt met elektrisch materieel. Het is dus niet zo dat we ‘in een situatie zijn terechtgekomen waarin niks meer kan’, zoals Esther Ouwehand (PvdD) begin maart aangeeft in het televisieprogramma Buitenhof.

Tekst gaat verder onder de foto's.

du Prie bouw & ontwikkeling
cepezed

circulair
Attje Kuiken (PvdA-GL) noemt in dezelfde uitzending een andere oplossing voor het stikstofprobleem: circulair bouwen. Zij vindt dat we meer moeten bouwen, ‘maar niet alleen bouwen, ook bestaande bouw transformeren’. Ook hiervan heeft cepezed voorbeeldprojecten. Samen met demontagebedrijf Lagemaat wordt gewerkt aan eenKenniscentrum Circulair Bouwen in Heerde en een theater in Oss. Voor het kenniscentrum worden onderdelen van het provinciehuis van Gelderland hergebruikt en voor het theater, nagenoeg een-op-een, onderdelen van het Scheveningse Zuiderstrandtheater. Een ander project is Park Hoog Oostduin, een voormalig Shell-kantoor dat is getransformeerd naar appartementencomplex.

meer met minder
Stikstof en hergebruik komen beide terug in de kit-of-parts-methode die cepezed hanteert. Door uit te gaan van prefab-onderdelen die amper nog op de bouw hoeven te worden afgewerkt, is er relatief weinig materiaal nodig. Er hoeft dus minder staal, glas, (gerecycled) beton en onder meer systeemplafond te worden geproduceerd, waardoor de stikstofuitstoot in de industrie al lager ligt. De kit-of-parts is bovendien losmaakbaar. De bouwcomponenten hebben een lange levensduur: zij zijn bedoeld voor montage én toekomstige demontage en remontage. Zoals de Tijdelijke Rechtbank, die na 5 jaar dienst te hebben gedaan in Amsterdam verhuist naar de Kenniscampus Twente.

cepezed | léon van woerkom
lucas van der wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000