menu sluiten

onderzoeksgebouw VU: subtiel nieuw gezicht aan De Boelelaan

Lucas van der Wee

De bouw van het onderzoeksgebouw VU op de Zuidas vordert gestaag. Nu het gebouw wind- en waterdicht voegt het zich vanzelfsprekend in zijn omgeving. Achter de verticale lijnen van de gevelbekleding gaat meer schuil dan je op het eerste gezicht zou denken.

twee volumes
Het nieuwe onderzoeksgebouw van de VU is bedoeld voor (laboratorium)onderzoek en onderwijs. Om een deel van de laboratoria volledig trillingsvrij te maken is het gebouw in tweeën gedeeld. De trillingsvrije labs bevinden zich in de laagbouw aan de achterzijde. De overgang tussen het hoog- en laagbouwdeel fungeert als dilatatie, waardoor trillingen niet worden overgedragen. In de zijgevel is deze overgang herkenbaar aan een iets terugliggende, verticale glazen strook.

reuring in de plint
In de dubbelhoge plint van het onderzoeksgebouw bevinden zich – zoals het stedenbouwkundig plan voorschrijft - de meer publieke en gezamenlijke functies, zoals de vergaderplekken en het restaurant. Aan de Boelelaan geeft ook een brede, verticale strook van de begane grond tot en met de bovenste verdiepingen zicht op wat er binnen gebeurt. Aan de rechterkant van die glasbaan zijn dubbelhoge ‘huiskamers’ (over twee verdiepingen) te vinden, links zit onder meer het trappenhuis.

vernuft en precisie
Achter het verticale lijnenspel van de gevel schuilt vernuft en precisie. Glasplaten worden op hun plek gehouden door deklijsten met een uitstekend vinnetje, waar afwisselend strekmetaal en aluminium achter is geklemd. Bij de plint loopt deze strook over in natuursteen. Het strekmetaal geeft reliëf aan de gevel en functioneert als ventilatierooster. Ook het spel met de diepte van de neg zorgt voor subtiel reliëf, soms versterkt door zijn schaduw. De aluminiumkleur is op elk moment van de dag anders, al naar gelang de hoeveelheid zonlicht.

hollandse klimaatgevel
Een ander vernuftig element is de Hollandse Klimaatgevel. Dit betekent dat er aan de binnenkant van het glas reflecterende zonwering wordt geplaatst en tussen de zonwering en het glas lucht wordt afgezogen. Hierdoor wordt veel warmte al bij de gevel afgevoerd, waardoor de koellast van het gebouw lager wordt.

belangrijke speler
Het nieuwe gebouw sluit zich aan bij de bestaande onderwijsgebouwen. De VU is een belangrijke speler binnen de wetenschap en verrijkt met het onderzoeksgebouw het kennisdistrict van de Zuidas vanaf 2024.

Meer weten? Bekijk de projectpagina Onderzoeksgebouw Vrije Universiteit.

cepezed
Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000