De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is gisteren tijdens het kickoff evenement voor een Staalbouwakkoord gepresenteerd als voorbeeld van duurzaam staalgebruik. Het gebouw bestaat grotendeels uit staal en is door het modulaire ontwerp volledig losmaakbaar en daarmee circulair. Binnenkort wordt gestart met de demontage en begin 2022 krijgt het gebouw in Enschede een nieuwe functie. Via een online event wordt bij deze unieke mijlpaal stilgestaan op 9 november.
staalbouwakkoord: klimaatneutraal bouwen met staal
De gehele staalbouwsector kwam donderdagmiddag 30 september in IJmuiden bij Tata Steel bijeen voor de startbijeenkomst over de toekomst van klimaatneutraal bouwen met staal. Onder leiding van Jacqueline Cramer, bekend als oud-minister van VROM en nu werkzaam als hoogleraar duurzame innovatie en senior-adviseur duurzaamheid aan de Universiteit van Utrecht, moet in het najaar van 2022 een Staalbouwakkoord komen.
Het streven is dat de complete staalbouwketen (van opdrachtgever en ontwerper tot en met staalproducent en demontage- en recyclingbedrijf) gezamenlijke doelen vastlegt voor het verduurzamen van het bouwen met staal. ‘Ook komt er in het Staalbouwakkoord te staan wat de staalbouwketen in ons land gaat doen om de bouwgebonden emissie van CO2 en andere schadelijke stoffen terug te dringen. Onder meer door de inzet van primaire grondstoffen te beperken, maar ook door het circulair bouwen te bevorderen via nog intensiever hergebruik en recycling van staal’, aldus initiatiefnemer Bouwen met Staal.
intrinsiek duurzaam ontwerp
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is gezien de ambities van het Staalbouwakkoord een uitstekend voorbeeld van duurzaam staalgebruik. ‘Als cepezed zijn wij namelijk betrokken bij de allereerste fase van projecten. Door gebouwen te ontwerpen en te ontwikkelen die intrinsiek duurzaam zijn, kan de CO2-uitstoot worden beperkt. Dat zijn volgens ons flexibele en remontabele gebouwen, zoals de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, met een hoog adaptief vermogen en efficiënt materiaalgebruik. Gebouwen die, samen met de omgeving, het vermogen hebben zich aan te passen aan de vaak onvoorspelbare maatschappelijke ontwikkelingen en daarmee nooit ‘afval’ worden’, vertelde Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects (de ontwikkeltak van architectenbureau cepezed) tijdens de startbijeenkomst van het Staalbouwakkoord.
9 november: 'Circulair en remontabel bouwen in de praktijk'
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is als tijdelijk onderkomen ontworpen voor de rechtspraak gedurende de grootschalige renovatie van de Rechtbank in Amsterdam. Conform de eis en het contract wordt het gebouw nu na vijf jaar volledig gedemonteerd. Op Kennispark Twente in Enschede wordt het gebouw begin volgend jaar geremonteerd.
Op 9 november wordt dit moment gevierd. In plaats van ‘de eerste paal’, organiseert cepezed samen met cepezedprojects, du Prie (bouw & ontwikkeling) en Lagemaat (circulaire demontage) een event over ‘het losdraaien van de eerste moer’. De uitzending start om 16.00 uur en zal tot uiterlijk 17.30 uur duren. Jort Kelder is gastheer van het evenement. Het online bijwonen van dit evenement 'Circulair en remontabel bouwen in de praktijk' is gratis en voor iedereen toegankelijk. Binnenkort volgt er meer informatie over het programma.
tijdelijke rechtbank amsterdam voorbeeld voor staalbouwakkoord
Online event over 'Circulair en remontabel bouwen in de praktijk'
datum - 9 november: 16.00-17.30 uur
plaats - online, live vanuit de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam
doelgroep - iedereen met interesse voor duurzaam bouwen
kosten - gratis, gelieve wel te registreren
programma - Jort Kelder is gastheer, meer informatie volgt snel