menu sluiten

vattenfall test ons idee voor drijvend eiland

jorrit lousberg

Afgelopen woensdag liet Vattenfall een drijvend eiland te water in de Flevokusthaven in Lelystad. Op die manier testte het energiebedrijf met succes een innovatief idee van cepezed, dat het eiland ontwierp met oude rotorbladen van Vattenfalls windturbines.

what if lab
In 2023 werd cepezed samen met drie andere ontwerpbureaus uitgenodigd voor het What if Lab van de Dutch Design Week. Op initiatief van Vattenfall onderzochten we de mogelijkheid van een tweede leven voor materialen van windturbines die niet langer in gebruik zijn.

unieke eigenschappen
cepezed ging expliciet uit van een nieuwe functie voor de rotorbladen als geheel, zodat de unieke eigenschappen van een rotorblad nogmaals dienst konden doen en er zo min mogelijk materiaal verloren zou gaan. Hier rolde het voorstel uit om de rotorbladen te hergebruiken als drijvers.

nieuwe ruimte
Door de lengte, stevigheid, holle vorm en het lichte gewicht leken de rotorbladen zich hier bij uitstek voor te lenen. Worden meerdere bladen gecombineerd, dan kunnen zij een eiland vormen, berekende cepezed, dat sterk genoeg zou zijn voor woningen, landbouwgrond, of zonneparken - nieuwe ruimte kortom, in een gebied waar land schaars is.

één op één experimenteren
Na een periode van schetsen en berekeningen maken, was het tijd om dit idee te testen. ‘We moeten één op één experimenteren om dit concept verder te ontwikkelen’, zegt Jasper Manders, architect bij cepezed. ‘Alleen zo krijgen we een ‘proof of concept’ en weten we hoe de bladen zich houden in het water. In dit eerste experiment keken we of ze inderdaad blijven drijven en wat de beste manier is om meerdere bladen te verbinden om een eiland te vormen.’

mooi staaltje van out of the box-denken
Vattenfall recyclede tot nog toe al wel onderdelen van turbines. Maar gezien de grote hoeveelheid afgedankte rotorbladen vindt het energiebedrijf het experiment van groot belang. Thomas Hjort, director of innovation offshore wind: ‘Het is een mooi staaltje van out of the box-denken. Met deze eerste test tonen we aan dat dit concept mogelijkheden biedt waar we voorheen niet aan hebben gedacht. En dat ook nog eens in Flevoland, waar ooit alleen water was.’

Een presentatie van onze visie en de resultaten van de proef met de drijvende rotorbladen zijn te zien op de Dutch Design Week, die van 19 tot 27 oktober plaatsvindt in Eindhoven.

lees meer over circulariteit hier

jorrit lousberg
jorrit lousberg
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000