menu sluiten

column: vertrouwen

lucas van der wee

Deze week vieren we het vijftigjarig bestaan van cepezed, oftewel een halve eeuw pionieren met prefabricage, circulariteit en ‘anders’ bouwen. Zelf heb ik de helft van deze periode meegemaakt. Vers afgestudeerd startte ik bij cepezed met het idee het vak in de volle breedte te gaan leren. Inmiddels ben ik al twintig jaar partner en mede-eigenaar en weet ik dat dit onmogelijk is. Wel groeide mijn ontwerpervaring en strategisch inzicht in bouw-, ontwikkel- en ontwerpprocessen.

Wat bovenal groeide, is mijn vertrouwen in het cepezed-team; een diverse groep mensen wiens inzichten, kennis en kunde zowel ontwerpinhoudelijk als bedrijfskundig onmisbaar zijn. We zijn meer dan een architectenbureau, we leiden op, gaan technische uitdagingen aan en passen de nieuwste software toe. Onze opvatting van het vak wordt breder omdat de context van samenwerkpartners, regelgeving en milieuvraagstukken steeds complexer wordt. De bureaucultuur is na vijftig jaar meer dan ooit gericht op samenwerken en co-creatie, wat ook mij uitdaagt om weer een stap te zetten.

Vanuit dit vertrouwen kreeg ons jubileum een mooie wending. Waar we vroeger als partners zelf ons plan zouden trekken, hebben we dit nu overgelaten aan het team. Zo ontstond het verrassende vertrekpunt om niet terug, maar vooruit te kijken en het jubileumjaar te gebruiken om te leren. Lezingen voor het hele bureau boden inzicht in nieuwe uitdagingen en toekomstperspectieven. En in dialoog met externe koplopers gingen we dieper in op actuele technische, economische en maatschappelijke vraagstukken.

Het meest verrassende jubileumaspect is de wunderkammer, ingericht in de entreehal van cepezed. Elk teamlid droeg hiervoor een object aan dat hem of haar inspireert. De collectie die zo ontstond maakt de breedte van ons team tastbaar en een speciale jubileumwebsite laat aan de hand van de objecten zien wie wij zijn, welke lessen voor de toekomst we ter harte nemen en welke vragen er nog spelen. We hebben zin in de komende vijftig jaar! De volle breedte van het vak leren is onmogelijk, maar dat is er juist leuk aan.


ronald schleurholts
architect-partner cepezed

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000