In het kader van de Green Week bij cepezed kwam Fiona de Vos vandaag langs voor een korte lezing en om vragen te beantwoorden. De 6 theorieën over menselijk gedrag die ze langsliep in haar verhaal, bevestigen het belang van zachte waarden als ‘wellbeing’ en veiligheid voor duurzame architectuur. En bieden houvast bij het ontwerpen.
floreren
Omgevingspsychologe Fiona de Vos opereert vanuit Studio dVO, een advies- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in de interactie tussen de gebouwde omgeving en de mens. Misschien onnodig om te vermelden dat de Vos daarbij streeft naar ‘een omgeving waarin mens en organisatie floreren’. Als omgevingspsycholoog is zij thuis in het verklaren en voorspellen van menselijk gedrag. De 6 punten die zij langsloopt - waaronder het automatisch zoeken naar de balans tussen teveel en te weinig opwinding - zijn stuk voor stuk relevant voor architecten.
90 procent
Bij cepezed ontwerpen we al vanuit de wetenschap dat we 90 procent van onze tijd binnenshuis besteden. Een fijne omgeving, met daglicht, of licht dat het bioritme volgt, toegang tot buiten en natuurlijk materiaal, et cetera, is een van de ‘pijlers’ van onze architectuur. Fiona de Vos vliegt dit onderwerp anders aan, zo blijkt al uit de ondertitel van haar presentatie: Improving wellbeing by adding psychology to design. Maar uit de vele vragen na afloop blijkt dat architecten en omgevingspsychologen elkaar prima kunnen vinden in hun streven naar meer duurzame gebouwen.
→ Wil je meer weten over duurzaamheid bij cepezed en Green Week, klik hier