menu sluiten

renovatie dulon college

bekijk

renovatie dulon college 

Het Dulon College is een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Ede. De constructie van het gebouw verkeerde voor de renovatie in prima staat, maar dat gold niet voor het interieur. Dat was gedateerd, donker, slecht geïsoleerd en had geen efficiënte routing. Na de renovatie staat er een op het oog spiksplinternieuw schoolgebouw, dat in alle opzichten voldoet aan de eisen van deze tijd. Het beroepsonderwijs is verdeeld over vijf domeinen, voor bijna 3000 studenten en 300 medewerkers. De renovatie maakt aanstekelijk zichtbaar wat er binnen gebeurt.

  • opdrachtgever(s)
  • Christelijke Onderwijs Groep
  • locatie
  • Ede
  • gebruiker(s)
  • Dulon College
  • expertise
  • architectuur
Lucas van der wee

eenvoud als basis  

Het schoolgebouw heeft drie bouwlagen en een E-vormige plattegrond. Door latere aanbouwen te slopen en de smalle vleugel te verbreden, herstelde en bestendigde cepezed deze kamstructuur. De voormalige parkeerplaats onder de opgetilde vleugels is bij de binnenruimte getrokken en de vierde verdieping juist verwijderd. De routing verbeterde door tussen de drie vleugels nieuwe verbindingen te plaatsten. Doodlopende gangen zijn nu op alle verdiepingen verleden tijd. De entree verschoof naar de lange zijde aan een nieuw voorterrein met veel bomen. De eenvoud van de nieuwe opzet biedt rust, maakt de hoofdstructuur evenwichtiger, en biedt meer mogelijkheden voor de indeling.

domeinen in de vleugels  

Het Dulon College is een levendige school. De studenten krijgen les in lokalen met simulaties van onder meer een kapper, kantoor en reisbureau. Het onderwijs is verdeeld over 72 opleidingen, in de domeinen ‘Handel, Economie & Administratie’, ‘Horeca, Toerisme, Recreatie & Wellness’, ‘Veiligheid & Sport’ en ‘Zorg & Welzijn’. Enkele lokalen op de begane grond zijn onderdeel van ‘Entree’, een onderwijstraject voor studenten die bijvoorbeeld een taalachterstand of beperking hebben.

De lange zijde van het gebouw bevat de entree en de gemeenschappelijke lokalen, de domeinen met praktijklokalen zijn verdeeld over de vleugels. Leertuinen en kleurige nissen met zachte bekleding onderbreken de generieke gangstructuur. Tegelijk stimuleren en faciliteren ze zelfstudie en het werken in groepen. De combinatie van details is, mede door de nette afwerking, op een volwassen manier speels, en resulteert in een uitnodigend geheel. Het opvallende kleurenschema voor de inrichting is gedestilleerd uit het logo van het Dulon College.

Lucas van der wee
Lucas van der wee
Lucas van der wee

atrium  

Direct achter de entreehal is een groot atrium gecreëerd door de ruimte tussen twee vleugels op te vullen. Deze hoge ruimte is multifunctioneel inzetbaar. Wanden en plafonds van houten latjes hebben een akoestische werking en zorgen voor een warme sfeer. Het vele glas in het dak en de gevel van de verbindingsgang maken er een enorm daglichtrijke ruimte van. Een groot meubel bevat een uitgiftebalie, keuken, trap en ‘dakterras’.

Lucas van der wee
Lucas van der wee

gevel  

De nieuwe gevels van het Dulon College zijn stijlvol, maar toch speels. Ze bestaan uit glas en bronskleurig geanodiseerd aluminium dat op een prefab, houten skelet is geplaatst. De specifiek voor dit project ontworpen, geribbelde aluminium beplating zorgt voor subtiele tactiliteit en levendige schaduwen. Het vele glas maakt van het nieuwe Dulon College een enorm daglichtrijk gebouw - de verbindingsgangen tussen de vleugels hebben zelfs volglazen gevels. Andersom werken de glazen geveldelen op de begane grond als etalage, door zicht te bieden op wat er binnen gebeurt.

Lucas van der wee

gezond gebouw  

Duurzaamheid is een thema bij de renovatie, alleen al door het casco en een deel van het meubilair her te gebruiken en waar mogelijk voor biobased materiaal te kiezen. Dankzij de nieuwe gebouwschil met 1900 vierkante meter pv-panelen op het dak, een WKO-installatie, vloerverwarming en koeling, in combinatie met aanvullende mechanische ventilatie en spuiventilatie, is het gebouw volledig energieneutraal en voldoet het aan de BENG-eisen conform het bouwbesluit. Door de verbeterde daglichtinval is er minder kunstlicht nodig dan voorheen.

Lucas van der wee

toolbox met varianten  

De opdrachtgever is gedurende het ontwerpproces meegenomen bij belangrijke keuzes - in die zin is de nieuwe school een co-creatie. Om dit proces handen en voeten te geven ontwikkelde cepezed een toolbox met ruimtelijke varianten en optionele elementen als het atrium en de binnentuin. Het uitgangspunt bij alle keuzes was steeds een toekomstbestendig, functioneel, duurzaam schoolgebouw met een goed binnenklimaat en een herkenbare identiteit.

cepezed

groene promenade  

Doordat een groot bijgebouw is gesloopt, ontstond aan de voorzijde een plein, waar bomen, gras en planten groeien die de biodiversiteit bevorderen, hittestress verminderen, en zorgen voor een verbeterde waterretentie. Bij de andere buitengevels reikt het groen tot aan het gebouw, wat zorgt voor een mooi contrast en een stimulerende leeromgeving.

Lucas van der wee

partners

  • opdrachtgever: christelijke onderwijs groep
  • hoofdaannemer: rots bouw
  • projectmanagement: alliantis
  • installaties: ITN Installatietechniek
  • constructies: Zonneveld ingenieurs BV
  • installatieadvies: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • bouwfysica: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • brandveiligheid: Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • interieur: cepezedinterieur
  • landschapsarchitect: BoschSlabbers
  • kostencalculatie: 4Building
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000