menu sluiten

labq amsterdam

bekijk

labq amsterdam 

Het Amsterdam Science Park krijgt verder vorm met een groot onderwijs- en laboratoriumgebouw. Het staat straks aan een pleintje, waar onder meer de begroeide schermen aan de gevel van de plint het een vriendelijk uiterlijk geven. Hoewel LabQ draait om ingewikkelde materie - quantumfysica en quantumtechnologie - is het toch een open gebouw. LabQ wordt de thuisbasis van onderzoekscentrum QuSoft van de Universiteit van Amsterdam (faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) en het Centrum Wiskunde & Informatica. Naast (laboratorium)onderzoek en onderwijs is kennisdelen een belangrijke functie.

  • opdrachtgever(s)
  • universiteit van Amsterdam
  • locatie
  • Amsterdam
  • gebruiker(s)
  • onderzoekers, ondernemers en studenten
  • expertise
  • architectuur
    cepezed interieur
  • projectbrochure

doorwaadbare begane grond  

In LabQ, het ‘huis voor quantumscience in Amsterdam’, komen onderwijs, onderzoek en bedrijven samen. De begane grond is zo open mogelijk en vormt daardoor een verbinding op de campus: je kunt er doorheen lopen en op meerdere plekken in en uit. Zo wordt het vanzelf een ontmoetingsplek van de wetenschappelijke en bedrijfsmatige quantumfamilie en iedereen die in quantumtechniek is geïnteresseerd.

houten entree lab q amsterdam

hout waar het kan, beton waar dat moet  

In totaal telt het gebouw 7 bouwlagen. De kantoren, kleine onderwijsruimtes en facilitaire ruimtes, entreezone en liften zijn ondergebracht in een lichte, houten constructie. Dit houten deel staat rond een stevige, betonnen kern met de (trillingsarme) laboratoria en onderwijszalen: cepezed kiest voor hout waar dat kan en voor beton waar dat moet. Het hout en beton zijn overal zichtbaar, zodat meteen duidelijk is waar je bent. Bovendien levert het een mooi contrast op in het interieur.

cepezed
cepezed

tribunetuin  

De daktuin van LabQ ligt op de 4e verdieping. Doordat de tuin afloopt naar de verdieping eronder wordt het een multifunctionele buitenruimte. Hier is een tribunetrap met onderaan een windluwe patiotuin, die ook in de lente en herfst comfortabel zal aanvoelen. De belijning van de treden is afgeleid van de vloeiende vormen van quantumapparatuur. Het park op de 4e verdieping borduurt voort op het campusontwerp van het Science Park, al liggen de 'perkjes' hier voornamelijk aan de randen. Zo is de beplanting (bomen, struiken en grassen) vanaf de grond beneden zichtbaar en biedt zij luwte aan het dakterras.

cepezed

speciale ruimtes  

LabQ wordt een bijzonder gebouw met een paar extra speciale ruimtes. Zoals de dubbelhoge ruimtes in de hoofdroute van het gebouw. Dit zijn als het ware rustpunten in de route, met de ruimte en ambiance om even bij te praten. Door hun hoogte en ligging aan de gevel zijn ze van buiten goed zichtbaar: zij tonen de hoofdroute en laten zien dat LabQ een levendig gebouw is. Een andere bijzondere ruimte is het atrium in het ‘bedrijfsdeel’ van LabQ. Deze ruimte is bedoeld voor dagelijkse bezigheden: er zijn ‘aanlandplekken’, vergaderplekken, je kunt er koffiedrinken en lunchen. Een cascade van open tussenvloeren en trappen voert naar de 3 hoger gelegen kantoorverdiepingen en de daktuin op de 4e verdieping. De royale hoogte komt de luchtcirculatie, daglichtinval en oriëntatie ten goede.

cepezed

whole life carbon  

LabQ is een duurzaam gebouw dankzij de zorgvuldige plattegronden, gericht op maximale daglichtinval, en de uitgekiende afweging tussen beton en hout. Het gebouw wordt ontwikkeld volgens de ‘all-electric’-norm, een bouw- en ontwerpnorm die gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot. De gekozen ‘whole life carbon’-aanpak is erop gericht de CO2-uitstoot over de hele levensduur van het gebouw laag te houden, onder meer door gebruik te maken van warmtekoudeopslag en hernieuwbare energiebronnen.

Een andere belangrijke duurzaamheidsdoelstelling is het creëren van flexibiliteit in gebruik, zodat er in de toekomst ingespeeld kan worden op veranderende functies. LabQ heeft een constructief grid dat is opgebouwd uit veelvouden van 1.8 meter. Samen met de slim geplaatste en goed bereikbare technische installaties kan het zo verandering aan. Hiermee wordt LabQ een Paris-proof-gebouw, ondanks de complexe eisen voor de laboratoria en een totaal vloeroppervlak van maar liefst circa 13.000 vierkante meter.

cepezed

partners

  • ingenieursbureau: Deerns
  • adviesbureau: Tielemans
  • adviesbureau-en managementbureau: 4Building
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000