menu sluiten

plus ultra amsterdam

bekijk

plus ultra amsterdam 

Voor Kadans Science Partner ontwierp cepezed al verschillende Plus Ultra-gebouwen. Ook op het Medical Business Park in Amsterdam Zuidoost, pal naast het AUMC, staat zo’n geavanceerd, multi-tenant laboratoriumgebouw. Deze laboratoria, kantoren en vergaderruimtes zijn speciaal bedoeld voor innovatieve bio- en health tech-bedrijven. De formule van Plus Ultra is gericht op het bevorderen van de kennisuitwisseling die bij innovatie onmisbaar is. Daarom ging er veel aandacht naar het ontwerp van de gemeenschappelijke faciliteiten. In bouwtechnisch opzicht is Plus Ultra ook bijzonder. Om precies in te kunnen spelen op de ruimtevraag van huurders hebben de kantoren en laboratoria een flexibele maat. En het gebouw is enorm duurzaam.

  • opdrachtgever(s)
  • Kadans Science Partner
  • locatie
  • Amsterdam
  • gebruiker(s)
  • diverse huurders
  • expertise
  • architectuur
    cepezed interieur
  • projectbrochure

glazen voet  

Plus Ultra Amsterdam heeft een opvallende, glazen voet met daarboven een meer gesloten volume van vijf bouwlagen, dat aan de voorzijde uitkraagt. De transparantie van de eerste twee bouwlagen en de verschuiving in de gevel versterken het contrast tussen beide volumes nog eens. In de twee zonnigste gevels zijn pv-panelen verwerkt, zowel vlak als in uitkragende vinnen. De vinnen vergroten het totaaloppervlak aan pv-panelen en zij staan precies in de juiste hoek, wat de energieopname optimaliseert. Bovendien verlevendigen ze het gevelbeeld.

lucas van der wee

flexibele plattegrond  

De plattegrond van de kantoren en laboratoria kan worden afgestemd op de behoefte van de huurders - de indeling van de verdiepingsvloeren is flexibel. Zo is de verhuur altijd op maat en wordt leegstand zoveel mogelijk vermeden. De organisatie van de ontsluiting, installaties en bemetering houdt - binnen een fijnmazig stramien van 3 meter 60 - rekening met deze flexibiliteit. Huurders kunnen een volledige verdieping huren, maar ook een halve. Of meerdere verdiepingen boven elkaar met bijvoorbeeld een eigen trap. De flexibele plattegrond is niet alleen aantrekkelijk voor de verhuurder, maar ook voor startups, die als hun bedrijf groeit niet hoeven te verhuizen.

lucas van der wee

uitnodigend ruim  

De kern van het gebouw bevat gemeenschappelijke faciliteiten. Bij de entree op de begane grond zijn onder meer de receptie, een koffiebar en twee vergaderzalen gesitueerd en elke verdieping krijgt een eigen ontvangstruimte. Door de lange zichtlijnen en rechte routes vind je vanzelfsprekend je weg. De trappen in het atrium zijn open en de treden zijn uitnodigend ruim, waardoor de trap ook een ontmoetingsplek wordt. Balustrades zijn van glas en de plafonds van de gemeenschappelijke ruimtes zijn gemaakt van hout. Boven de galerijen en in de verhuurbare ruimtes bestaan de plafonds uit platen geperforeerd wit staal. Geluidsabsorptie wordt ook bereikt met gekleurd vilt aan de wanden.

lucas van der wee
lucas van der wee
lucas van der wee

meubellijn van cepezedinterieur  

Hallen en gangen zijn met zorg vormgegeven zodat het prettig toeven is op de plekken waar je elkaar toevallig tegenkomt. De gemeenschappelijke ruimtes zijn ingericht met een door cepezedinterieur ontworpen meubellijn. Deze wordt ook gebruikt bij de Plus Ultra-gebouwen die cepezed voor Kadans Science Partner ontwierp voor de campussen van Leiden en Utrecht. Het is een modulair systeem, geschikt voor verschillende configuraties. In de meubels zijn zitplekken en plantenbakken geïntegreerd.

Verlichting is in deze ruimtes subtiel aangebracht, zoals in een lijn onderaan de uitgiftebalie van het restaurant op de begane grond, die de houten vloer warm uitlicht. De gekozen materialen hebben een warme, natuurlijke uitstraling - zij zijn gekozen met het oog op comfort en om het interieur te verzachten. Hetzelfde geldt voor de grote hoeveelheid planten.

lucas van der wee

kit of parts  

Plus Ultra is net als bijna alle gebouwen van cepezed ontworpen als een kit of parts. Dit versnelt de bouw, biedt grip op de kwaliteit en beperkt de hoeveelheid benodigd materiaal, want de constructie is in het zicht gelaten: ruwbouw is meteen ook afbouw. Bovendien vergemakkelijkt een kit of parts demontage en hergebruik, mocht dat ooit aan de orde zijn. Een ander duurzaamheidsaspect is het sedum op het dak. Dat vermindert de hittestress in de omgeving en koelt het gebouw en de pv-panelen op het dak. Grijswaterreservoirs in de kelder en waterretentiekratten in het dak beperken de afvoer van hemelwater op het riool.

lucas van der wee

duurzaamheidsambities  

In lijn met de duurzaamheidsambities van de Gemeente Amsterdam zetten cepezed, opdrachtgever Kadans Science Partner en de uitvoerende partijen in op een BREEAM-NL Outstanding certificatie. Plus Ultra Amsterdam is een energieneutraal en gasloos gebouw - afgezien van de gassen die nodig zijn in de labs. De daglichtinval van het gebouw is geoptimaliseerd en de interne warmtelast geminimaliseerd.

Voor de regulering van de binnentemperatuur wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van watergedragen systemen: het overgrote deel van de ruimten wordt verwarmd en gekoeld met klimaatplafonds. Het grijswatersysteem wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen en de planten te bewateren. Is er teveel water dan wordt dat op het eigen terrein geïnfiltreerd en doorgesluisd naar het achtergelegen oppervlaktewater.

lucas van der wee

partners

  • opdrachtgever: Kadans Science Partner
  • installatieadviseur, bouwfysica en duurzaamheid: Deerns
  • constructeur: Archimedes
  • aannemers: Wijnen Bouw, JWR, Instaan
  • beheer: Kadans Science Partner
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000