Het Textielmuseum in Tilburg wilde meer bezoekers trekken en zich daarnaast verder ontwikkelen als kennis- en kunde-instituut op het gebied van textiel. Aan cepezed de opdracht om een plan voor uitbreiding en renovatie op te stellen.
Voor de renovatie gingen we uit van de kracht van het bestaande en het behoud van alle karakteristieke en kenmerkende elementen. De ingrepen zijn vooral gericht op de bouwfysica, een goede logistiek en het aanbrengen van een aantal voorzieningen. Ook pasten we een aantal nieuwe functies in, zoals een foyer en museumwinkel in de oude damastweverij.
Bewuste stijlbreuk
De uitbreiding moest het museum onder meer een herkenbaarder aanblik geven. Om dit te bereiken, kozen we niet voor een toevoeging in de stijl van de bestaande bouw.
In plaats daarvan ontwierpen we expliciet een moderne constructie die zich sterk onderscheidt van de oorspronkelijke percelen. Het abstracte, bijna schaalloze glazen gebouw staat op de kop van het complex. De markante staalconstructie is geheel in het zicht gelaten.
Schatkist voor het archief
Achter de damastweverij realiseerde cepezed eveneens een archiefbewaarplaats voor het Regionaal Archief, waarmee het Textielmuseum is gefuseerd. Ook dit bouwdeel heeft een abstract voorkomen: het is een geheel gesloten volume dat als 'een schatkist op stalen portalen' boven een historisch expositiegebouw staat.
partners
opdrachtgever:
gemeente tilburg
interieurontwerp:
studio's müller van tol
kunst ledscherm:
urban alliance public domain concepts & solutions
constructies:
abt
installaties:
sweegers en de bruijn
akoestiek:
caubergh huygen
hoofdaannemer:
bvr bouw breda
e-installateur:
hoppenbrouwers
w-installateur:
de bont
staalconstructie:
smulders staalwerken
gevels:
brs groep, polyned
prijzen & nominaties
european museum of the year award | 2012
nationale staalprijs 2010 | categorie utiliteitsbouw