menu sluiten

vitrum amsterdam

bekijk

vitrum amsterdam 

Het kantoorgebouw met woningen Vitrum is een monumentaal, naoorlogs poortgebouw uit 1966. Het meest opvallende element is de uit beton brut opgetrokken brugconstructie over de Parnassusweg. In de loop van de tijd raakte de bijzondere, oorspronkelijke opzet echter ondergesneeuwd door aanpassingen en verloor de aansprekende gevelverdeling met vierkanten en rechthoeken zijn samenhang. cepezed maakte een renovatieontwerp dat recht doet aan het oorspronkelijke ontwerp en toch een compleet nieuw gebouw oplevert.

  • opdrachtgever(s)
  • NSI
  • locatie
  • amsterdam
  • gebruiker(s)
  • bedrijven
  • expertise
  • architectuur
    cepezed interieur
  • projectbrochure

verduurzamen  

De ontwikkeling omvat alleen het kantoordeel in de vier onderste bouwlagen, dat wil zeggen de brug en de lange, lage bouwdelen aan beide kanten van de straat. De appartementen zitten in de torens op de twee kopse kanten van het gebouw. Om het kantoordeel te verduurzamen, de gebruiksmogelijkheden te vergroten en de samenhang te herstellen stelt cepezed een andere ruimtelijke indeling voor, compleet met enkele doorbraken. Door het openen van de plintgevels wordt de begane grond bruikbaar als kantoorruimte. Vanwege de lage verdiepingshoogte worden ter plaatse van de nieuwe entrees vides gemaakt. Zo ontstaan ruimtelijke verbindingen met de bovengelegen kantoorverdiepingen.

opdikken  

Zonder de verhoudingen te verstoren kiest cepezed ook voor volume-uitbreiding: de bestaande constructie laat het toe aan alle zijden ruim anderhalve meter ‘op te dikken’. Voor de gevraagde extra vierkante meters kantoorruimte is dit een veel subtielere oplossing dan een uitbreiding in een compact volume. Bovendien biedt het, niet onbelangrijk, de kans om ingrijpend te verduurzamen en de techniek te verbeteren. Zo zijn in een klap de nieuwe gevels up to date, kunnen leidingtracés eenvoudig worden versleept en voorkomen we ingewikkelde sparingen in de originele betonconstructie.

maximaal transparant  

We herstellen de oorspronkelijke driedeling van het ensemble: de terugliggende plint, de H-plattegrond op de derde en vierde bouwlaag en de woningen in de ‘torens’ van baksteen en beton. De plint langs de Parnassusweg wordt maximaal transparant, de bovenbouw meer gesloten, deze gevels worden voorzien van verticale aluminium ‘vinnen’. Door het vele glas is buiten zichtbaar wat er binnen gebeurt en ook hoe het gebouw constructief in elkaar steekt. Zo blijft de jaren zestig betonvibe aanwezig.

tactiele kwaliteit  

De fraaie tactiele kwaliteit van de betonconstructie wordt het meest tastbaar bij de voormalige ontsluitingsgang, in het midden van de brug. Hier wordt de afwerking van het beton gestript, wat de afdruk van de bekisting zichtbaar maakt. Vanwege de constructieve functie van dit beton verandert er verder niets, maar de bestaande openingen en de voormalige gang worden benut voor functies als pantry’s en toiletten. De nieuwe ontsluiting inclusief de stijgpunten komt in de brede zones langs de gevels, die veel lichter zijn en waar je je beter kunt oriënteren.

stadsstraatgedachte  

De ruime en lichte kantoorlobby’s zijn veel aantrekkelijker dan in de situatie voorheen en met een meer open plint sluit cepezed aan op de ‘stadsstraatgedachte’ die de gemeente Amsterdam voor de Parnassusweg formuleerde. Naast de nieuwe entrees voor de kantoren wordt er op de begane grond ruimte gemaakt voor nader te bepalen functies. Op de zuidwesthoek van het complex is ruimte voor (dag)horeca met een prettig terras op het zuiden.

partners

  • opdrachtgever: NSI
  • projectmanagement: CBRE
  • adviseur constructies: Zonneveld ingenieurs
  • adviseur installaties: Hiensch engineering
  • kostendeskundige: TwynstraGudde
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000