menu sluiten

what if lab: upcycled turbines

bekijk

what if lab: upcycled turbines 

In het What If Lab van de Dutch Design Week dacht cepezed op verzoek van energiebedrijf Vattenfall na over een tweede leven voor afgedankte rotorbladen van windturbines. Met het oog op maximale duurzaamheid was de inzet re-use en niet recycle. Uitgaande van de zeer specifieke eigenschappen van rotorbladen - hun lengte, lichte gewicht, stevigheid en holle vorm - kwam cepezed uit bij hergebruik als drijvers. Meerdere rotorbladen kunnen samen een drijvend eiland vormen: nieuw land waar land schaars is.

  • opdrachtgever(s)
  • vattenfall
  • locatie
  • dutch design week, eindhoven
  • gebruiker(s)
  • what if lab / vattenfall
  • expertise
  • architectuur

begraven?!  

Afgedankte rotorbladen van windturbines zijn extreem lastig te recyclen. Compleet vergruizen is een optie, maar de energie die dat kost weegt amper op tegen wat het oplevert. Vooralsnog worden de bladen als ze geen dienst meer kunnen doen dan ook in grote getale begraven. Er is nu al een groot aantal afgedankte rotorbladen voorhanden en dat aantal neemt de komende tijd alleen maar toe. Vattenfall werkte samen met het What If Lab van de Dutch Design Week, om alternatieven te onderzoeken voor recycling en ‘landfills’.

Cilia de Cock

drijvend eiland  

Rotorbladen van windmolens zijn nauwgezet afgestemd op het vangen van wind hoog in de lucht. Vanwege hun complexe opbouw van materialen ligt hergebruik niet voor de hand. De grote hoeveelheid afgedankte bladen schept echter perspectief. De inzet is om de bladen in hun nieuwe functie nagenoeg in tact te laten. Mede door zijn ervaring met andere circulaire projecten weet cepezed hoeveel beter dit is, vanuit duurzaamheidsoogpunt. cepezed berekende dat hun lengte, lichte gewicht, stevigheid en holle vorm de rotorbladen geschikt maakt als drijvers. Meerdere bladen samen kunnen een drijvend eiland vormen, voor bijvoorbeeld woningen, akkers, kassen of zonneparken. Lange, smalle eilanden kunnen dienen als weg.

cepezed
cepezed
jorrit lousberg

test in ijsselmeer  

In oktober 2024 testen Vattenfall en cepezed een klein eiland bestaande uit twee drijvers in de Flevokusthaven bij Lelystad. Met bemoedigend resultaat: de drijvers liggen hoog op het water en vormen een stevig geheel. Alle reden dus om de verdergaand te testen in andere variatie en op grotere schaal.

De uitkomsten van het What If Lab zijn tentoongesteld op de Dutch Design Week 2024. Dat het ‘lab’ de moeite waard was blijkt alleen al uit de zeer verschillende uitkomsten van cepezed, Superuse, Interactivist en Studio Carbon.

jorrit lousberg

partners

  • opdrachtgever: vattenfall
  • initiatiefnemer: dutch design foundation
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000