Luuk Borremans, architect
Luuk werkt sinds 2020 bij cepezed. Hij heeft hart voor complexe opgaves, wat niet verwonderlijk is vanwege zijn specialisatie erfgoed en architectuur.
Luuk werkt sinds 2020 bij cepezed. Hij heeft hart voor complexe opgaves, wat niet verwonderlijk is vanwege zijn specialisatie erfgoed en architectuur.
Na zijn HBO-bachelor bouwkunde ging Luuk aan de slag bij architectenbureau Braaksma en Roos, dat is gespecialiseerd in erfgoedtransitie en stedelijk transformatie. Maar de studie bleef trekken en na twee jaar werkervaring stapte hij over naar de TU Delft, waar hij zijn master architectuur haalde, net als aan het HBO in de afstudeerrichting erfgoed. Meteen daarna kon hij aan de slag als BIM-deskundige bij Cadanz, de bouwcombinatie die was opgericht voor het ontwerp en de realisatie van het Haagse cultuurcomplex Amare - in 2022 rondde Luuk bij cepezed zijn beroepservaringsperiode af.
Het spreekt Luuk aan dat cepezed een interdisciplinair bureau is. Dit past bij zijn conceptuele benadering van architectuur ‘als een proces van ontwikkeling tot realisatie’. Architectuur is geen vak apart, maar nauw verbonden met technische, financiële en andere procesmatige factoren. En architectuur is een ruimtelijke discipline, maar heeft altijd ook een sociale en culturele component. ‘Voorop staat dat een ontwerp waarde moet toevoegen’, aldus Luuk, ‘ongeacht de schaal, en of het nu nieuwbouw betreft of een aanpassing van bestaande bouw’.
Luuk heeft een analytische manier van denken. Hij ontwerpt vanuit de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de leefbaarheid van plekken. Dat spreekt al uit het afstudeeronderwerp voor zijn master: een herbestemmingsplan voor de binnenstad van de Indonesische stad Bandung. Hij vindt het leuk dat cepezed ook internationale projecten doet, een groot team heeft en wars is van poespas. Zijn aandacht voor de bestaande context van een gebouw en voor binnenstedelijke complexiteit in het algemeen, zijn een waardevolle toevoegingen in het team. Wat niet wil zeggen dat hij geen oog heeft voor detail – ook wat dat betreft voelt hij zich thuis bij cepezed.
Binnen cepezed werkt Luuk aan de uitbreiding en verbouwing van het gemeentehuis van West Betuwe. Hij vindt het een interessante opgave vanwege de publieke functie van het gebouw, de verbinding met de omgeving en de relatie oudbouw-nieuwbouw. Maar ook vanwege de consequente toepassing van hout – nieuw voor cepezed – waarbij constructies en houtverbindingen net als bij de stalen kit of parts in het zicht blijven.