Marcin Osak, bouwkundig ingenieur
Marcin werkt sinds 2021 bij cepezed. Hij vaart wel bij de uitdaging en dynamiek die komen kijken bij het ‘tenderen’ en blijft ook in stresssituaties samenwerkingsgericht.
Marcin werkt sinds 2021 bij cepezed. Hij vaart wel bij de uitdaging en dynamiek die komen kijken bij het ‘tenderen’ en blijft ook in stresssituaties samenwerkingsgericht.
Marcin haalde zijn bachelor architectuur en stedenbouw aan de technische universiteit van Wrocław in Polen. Voor zijn master verhuisde hij naar Delft, waar hij in 2021 aan de TU-faculteit Bouwkunde afstudeerde bij de studio Complex Projects.
Zijn tot in de puntjes ontworpen afstudeerproject Microproduction Habitat is een groot, multifunctioneel gebouw waarin zijn liefde voor industriële architectuur en zijn fascinatie voor contrasten samenkomen. Anders dan oude industriepanden is dit gebouw aan de Maas in Rotterdam-Zuid juist open: het laat zien wat er binnen gebeurt. Een publieke passage met spectaculaire loopbruggen doorsnijdt het op straatniveau en loopt naadloos over in de openbare ruimte. Ook zichtlijnen en functies zijn zorgvuldig afgestemd op de omgeving. Impliciet onderzoekt Marcin zo de grens van een gebouw: waar houdt architectuur op en begint de stad?
Wat Marcin aanspreekt aan industriële architectuur ziet hij terug in de ontwerpen van cepezed: eenvoud, efficiëntie en een bijna principiële nadruk op de functie. 'Door dit principe komen zelfs ingewikkelde gebouwen zoals kwantumlaboratoria haast perfect tegemoet aan hun functie. En ik vind de rigiditeit van zo'n ontwerp ook mooi.' Van cepezeds recente ontwerpen voor parkeerhubs waardeert hij de verwevenheid van het formele en het informele en van het openbare en private - in feite zijn het complete ministadjes, net als zijn afstudeerproject. Marcin: ‘Het is architectuur die niet bijzonder probeert te zijn, maar dat toch is’.
Marcin werkte onder meer aan het Tania Leonhuis en MHXL, 2 ontwerpen die heel precies in hun context zijn geplaatst. cepezed heeft met hem iemand aan boord die een uitvraag verrassend kan interpreteren, buiten de lijntjes kleurt als een ontwerp daar beter van wordt en een goede neus heeft voor ‘eerlijk ontwerp’.